Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napadnuti Musavi i Hatami

Iran: Na propalestinskom skupu napadnuti oporbeni čelnici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na propalestinskom skupu, što ga je danas u Teheranu organizirala vlada, pristaše iranskog režima napali su pristaše oporbe, među njima i vodećeg čelnika Mira Huseina Musavija te bivšeg predsjednika, reformista Muhameda Hatamija, javile su agencije.

Službena agencija Irna prenijela je da se proreformski čelnik Musavi, koji je na lipanjskim predsjedničkim izborima bio vodeći kandidat oporbe, pridružio skupu oko podneva, no prosvjednici su ga verbalno napali uz povike 'Smrt licemjernom Musaviju'. Bacili su se na njegovo vozilo i udarcima po vozilu prisilili Musavija da napusti skup, javila je Irna.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

Napadnut i bivši predsjednik

Internetska stranica bivšeg iranskog predsjednika, reformatora Muhamada Hatamija, objavila je da su pristaše režima napale pristaše oporbe, ali je intervenirala policija i rastavila ih te uhitila neke pristaše oporbe. Druga proreformska internetska stranica oporbe navodi da je i sam Hatami bio napadnut. 'Skupina konzervativaca napala je Hatamija, pao mu je turban i htjeli su ga tući. No u tome su ga spriječile Hatamijevi pristaše, a zatim je intervenirala policija za sprečavanje prosvjeda', piše Parlemennews.ir i dodaje da Hatami nije ozlijeđen.

Policija uhitila pristaše oporbe

Agencija AFP prenosi da su deseci tisuća pristaša iranske oporbe uzvikivali poruke potpore Musaviju i tražile oslobađanje političkih zatvorenika. Prorežimski ljudi, odjeveni u civilna odjela, kružili su skupom na motociklima i palicama udarali Musavijeve pristaše, a neke od njih policija je i uhitila, ustvrdila je oporba i očevici. Izvan Teherana, pripadnici islamske milicije Basidž napali su prosvjednike u gradu Tabrizu na sjeveru, ali snage reda ondje su također uhitile pristaše oporbe, piše oporbeni site Mowjcamp.com. Članovi Basidža u civilu tukli su i pristaše oporbe u gradu Isfahanu. 

Otpor Ahmadinedžadu

Ultrakonzervativni iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad ponovno je pobijedio na izborima 12. lipnja, ali je oporba njegovu pobjedu proglasila namještenom i odgovorila brojnim prosvjedima koji su eskalirali u nasilje s najmanje 17 mrtvih te stotinama privedenih. Današnji propalestinski prosvjedi bili su prva prigoda poslije 9. srpnja da oporba i njezine pristaše iskažu neslaganje s režimom i to su učinili unatoč upozorenju Čuvara revolucije, elitnog tijela Islamske Republike, da neće trpjeti nikakav otpor predsjedniku Ahmadinedžadu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene