Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nesreća na hadžu

Iran i Saudijska Arabija nastoje ublažiti napetosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saudijski i iranski mediji objavili su da je Rijad u srijedu izrazio sućut Teheranu.

Iran i Saudijska Arabija pokušavaju ublažiti napetosti zbog prošlotjedne nesreće na hadžu u kojoj je u stampedu nedaleko od Meke poginulo 464 Iranaca.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja?

Saudijski i iranski mediji objavili su da je Rijad u srijedu izrazio sućut Teheranu na sastanku ministara zdravstva dviju zemalja u Džedi u Saudijskoj Arabiji.

"Sastanak je bio pozitivan i saudijski ministar izrazio je kraljevu sućut iranskom vrhovnom vođi, vladi i iranskom narodu", rekao je iranski ministar zdravstva Hasan Gazizadeh Hašemi, prenijela je IRNA.

719 MRTVIH U STAMPEDU NA HADŽU Na djelu 'arapski anti-crnački rasizam'

Nesreća se dogodila 24. rujna u Mini na tradicionalnom godišnjem muslimanskom hodočašću. Iranski dužnosnici žestoko kritiziraju Saudijsku Arabiju optužujući je za nedovoljnu suradnju u identifikaciji žrtava i prebacivanju njihovih tijela u domovinu. Tvrde da je poginulo više od 1000 ljudi, dok je Saudijska Arabija potvrdila smrt 769 ljudi.

Iranski Vrhovni vođa Ajatolah Hamnei zaprijetio je u srijedu "najoštrijom reakcijom" ne bude li se Irance poštovalo. Šijitska teokracija najveći je neprijatelj sunitske Arabije.

Iran je prvo objavio da je u Mini poginulo 239 iranskih državljana te da je 200 nestalo, no u četvrtak je nakon obilaska bolnica u Saudijskoj Arabiji povećao bilancu na 464 poginulih.

Poručio je da niti jedan Iranac neće biti pokopan u Saudijskoj Arabiji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene