Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Brane se

Iran: Drugi pogon za obogaćivanje urana ‘nije tajan’

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Drugi pogon za obogaćivanje urana, koje Iran gradi, ‘nije tajan’, izjavio je direktor Iranske organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi, odgovarajući na međunarodne prosvjede.

‘Taj pogon nije tajan i zato smo o njemu obavijestili Međunarodnu agenciju za atomsku energiju’, izjavio je taj dužnosnik. ‘Kad sam ljetos preuzeo odgovornost, obvezao sam se na ubrzanje suradnje s IAEA-om i u okviru toga izvijestili smo Agenciju da taj pogon postoji’, nastavio je.
IAEA je objavila kako ju je Iran izvijestio u pismu od 21. rujna da gradi drugi centar za obogaćivanje urana, uz onaj u Natanzu, u središnjem dijelu zemlje.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Benjamin Netanyahu i Iron Dome nakon napada Irana Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad otkazao je konferenciju za novinare zakazanu u petak popodne u sjedištu UN-a u New Yorku. Otkazivanje tiskovne konferencije podudarilo se s viješću da je Iran počeo graditi drugu tvornicu za obogaćivanje urana. Američki predsjednik Barack Obama pozvao je Iran da smjesta počne ispunjavati svoje međunarodne obveze kako bi se obnovilo povjerenje međunarodne zajednice u vlast u Teheranu. Njemačka kancelarka Angela Merkel također je izrazila zabrinutost zbog otkrića da Iran gradi drugu nuklearnu tvornicu zbog čega su Iran već prozvale vodeće zapadne zemlje u Pittsburghu, pri otvaranju sastanka na vrhu zemalja članica G20.

>> Obama: Iran godinama tajno gradi drugu nuklearnu tvornicu

>> Iran priznao gradnju drugog postrojenja za obogaćivanje urana

‘Njemačka je zabrinuta. Tražimo da Iran pokaže sve podatke o tome Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju’, rekla je Merkel, prenosi agencija Reuters. Pošto su zapadni obavještajni izvori otkrili da postoji druga iranska nuklearna tvornica, osim već poznate u Natanzu, američki i francuski predsjednik te britanski premijer prozvali su Iran. Godinama skrivana druga nuklearna tvornica svjedoči da ‘Iran uopće nije spreman ispuniti svoje obveze iz rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a’, rekao je Obama. Prikrivanje nuklearnih aktivnosti ‘nije u skladu’ s civilnim značajem nuklearnog programa na koji se Teheran stalno poziva, rekao je.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy objavio je da Iran ima rok do prosinca promijeniti svoju politiku, inače će trpjeti nove sankcije, jer prijeti miru i stabilnosti. Britanski premijer Gordon Brown optužio je Teheran da vara međunarodnu zajednicu kad je riječ o razvijanju iranskog nuklearnog programa, poručivši da je svijet spreman nametnuti još oštrije sankcije. Međunarodna zajednica, rekao je Brown novinarima, sada mora povući granicu.

Rim dijeli stajalište Washingtona, Pariza i Londona

Italija se pridružuje zahtjevima koje su istaknuli SAD, Francuska i Velika Britanija da Iran u cijelosti otkrije svoje nuklearne kapacitete i nakane, objavila je talijanska vlada u priopćenju. ‘Italija se pridružuje deklaraciji čelnika SAD-a, V. Britanije i Francuske o novoj tvornici za obogaćivanje urana u Iranu. Italija se protivi iranskom razvoju vojnoga nuklearnog programa i želi da Teheran razjasni svoj nuklearni program kao što zahtijevaju IAEA i UN’, piše u priopćenju talijanske vlade. Rim želi da se u pregovorima s iranskim dužnosnicima, koji počinju 1. listopada, rasvijetle te točke te da ‘Iran uistinu pokaže spremnost na raspravu o nuklearnim i drugim pitanjima od međunarodne važnosti’.

'Tvornica premalena za civilne svrhe'

Sjedinjene Američke Države već nekoliko godina prate gradnju nove iranske tvornice za obogaćivanje urana i smatraju da je premalena za proizvodnju goriva za civilni nuklearni reaktor, izjavio je visoki američki dužnosnik koji je želio ostati anoniman. ‘Ta je tvornica premalena da proizvede gorivo za nuklearni reaktor za proizvodnju struje. Napravljena je za oko 3.000 centrifuga, a nuklearni reaktor za struju treba ih znatno više’, rekao je isti izvor koji prenosi Reuters. Dodao je da će se o tom pitanju uvelike raspravljati 1. listopada u Ženevi, na sastanku predstavnika SAD-a, Rusije, Kine, Francuske, Velike Britanije i Njemačke.

Po riječima neimenovanoga francuskog dužnosnika, koje prenosi agencija AFP, samo su SAD, Francuska i Velika Britanije znale za gradnju nove iranske tvornice u Qomu.  ‘Rusi i Kinezi tek su nedavno bili obaviješteni’, kazao je taj izvor i objasnio da se na taj podatak čekalo jer su htjeli biti potpuno sigurni u njegovu točnost. O tome ništa nisu znali ni Nijemci i zato kancelarka Angela Merkel nije bila uz Baracka Obamu, Nicolasa Sarkozyja i Gordona Browna kad su jutros u Pittsburgu objavili svoju deklaraciju, precizirao je francuski izvor. (I.D. / Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene