454534
454534
454534
454534
454534

Dok je u tijeku najveća bitka u Iraku, parlament donio odluku o potpunoj zabrani alkohola

  • , 23.10.2016., 12:00
  • Autor:
  • komentara

Irački parlament izglasao je kasno u subotu zabranu prodaje, uvoza i proizvodnje alkohola, što je iznenađujući čin koji bi mogao razljutiti neke manjine, ali i zadovoljiti neke utjecajne religijske čelnike.

 
 
 
 
Bitka za Mosul (Foto: AFP)
Bitka za Mosul (Foto: AFP)

Pobornici ove zabrane tvrde da je ona u skladu s ustavom koji ne dopušta bilo kakav zakon koji je u proturječju s Islamom, no neki protivnici ističu kako se time krši isti taj ustav koji štiti tradicije religijskih manjina.

Odluka o zabrani donijeta je u zadnji tren, kao dodatak nacrta zakona o općinama, zbog čega protivnici te odluke nisu stigli pravovremeno reagirati, prenose zastupnik i službenik parlamenta.

Zakon je donesen dok su sve oči uprte na sjever države, gdje se snage iračke vojske bore za oslobađanje Mosula od Islamske države, što je jedna od najvećih bitaka posljednjih godina.

"Danas je donesen zakon čiji članak 14. zabranjuje uvoz, proizvodnju i prodaju svih vrsta alkohola", prenosi Yonadam Kanna, kršćanski zastupnik u iračkom parlamentu.

"Svako kršenje tog zakona predviđa kaznu između 10 i 25 milijuna dinara (oko 8 do 20 tisuća dolara)", dodaje Kanna, koji se protivio donošenju tog zakona.

Alkohol je rijetko u ponudi iračkih restorana i hotela, no njegovo konzumiranje je široko rasprostranjeno, pogotovo u Bagdadu gdje postoje desetci manjih dućana s alkoholnim pićima.

Irak ima i nekoliko tvrtki koje proizvode različite vrste alkohola, poput piva Farida ili Asriya araka (lokalno piće s okusom anisa).

Odluka parlamenta izazvala je veliko nezadovoljstvo zastupnika Kanne koji je izdao priopćenje i na televiziji govorio protiv novog zakona. "Članak tog zakona krši ustav koji jamči slobode manjina", rekao je.

U iračkom ustavu stoji kako se garantira islamski identitet većini iračkog naroda, kao i potpuna religijska sloboda svim pojedincima, poput kršćana, Jazida i Sabejca.

Ammar Toma, zastupnik koji je glasao za zabranu, tvrdi kako upravo ustav zabranjuje alkohol.

"U ustavu stoji kako ne smijete donijeti zakon koji se protivi Islamu", ističe Toma, koji tvrdi da su utjecaji alkohola na društvo ogromni, uključujući "siromaštvo, terorizam i socijalne probleme".

Promatrači prenose kako je u Iraku u posljednjem razdoblju zabilježen rast upotrebe droga i alkohola, pogotovo u južnom gradu Basri u kojem je rašireno krijumčarenje iz susjednog Irana, te u kojem se alkohol može pronaći samo na crnom tržištu. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se