Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Irak: Vlada oslabljena nakon odlaska sunita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šestorica ministara najveće sunitske stranke u Iraku podnijeli su ostavke u srijedu i tako oslabili vladu premijera Nurija al-Malikija, dok je Bagdad bio poprište tri napada u kojima je najmanje 69 osoba izgubilo život.

Fronta nacionalne sloge "objavljuje da napušta vladu. Ministri će danas podnijeti ostavke", objavio je državni tajnik za vanjske poslove Rafeh al-Issawi u Zelenoj zoni u Bagdadu, gdje su na snazi iznimno jake mjere sigurnosti, u nazočnosti sunitskog dopredsjednika Tareka al-Hachemija.

Pročitajte i ovo Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu" Paket Vladinih mjera - 4 I mirovine dio mjera Vlada će odigrati posljednju kartu uoči raspuštanja Sabora: Evo što će biti s računima za plin i struju te cijenama proizvoda

Hachemi će ostati na dužnosti, dodao je, a 44 zastupnika iz Fronte sloge (od 275) i dalje će sudjelovati na sjednicama Narodne skupštine nakon ljetne stanke.

Sunitska stranka je 19. srpnja objavila da prekida bojkot u
parlamentu.

No šestorica njezinih ministara odlučila su nastaviti bojkot vlade koji je počeo u lipnju kako bi prosvjedovali protiv podizanja optužnice protiv ministra optuženog da je početkom 2005. pripremao napad na sunitskog zastupnika.

Istodobno u Iraku i dalje vlada nasilje, prema sigurnosnim izvorima. 

U srpnju je ubijeno najmanje 1.652 civila, dok ih je u lipnju ubijeno 1.241, što je porast od 33 posto, prema ministarstvima obrane i zdravstva.

Američke snage nisu pošteđene od napada, pa je tako u utorak poginulo troje američkih vojnika, čime se broj američkih žrtava od 2003. popeo na 3.652, od čega ih je samo u srpnju ubijeno 85.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene