Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Irak tužio tvrtke zbog mita u programu nafta-za-hranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iračka vlada tužila je desetine tvrtki među kojima i naftnog diva Chevron Corp. za više od 10 milijardi dolara navodeći da su one plaćale mito vladi bivšeg iračkog čelnika Saddama Husseina u okviru UN-ova programa nafta-za-hranu.

Građanska tužba podnesena u američkom saveznom sudu na Manhattanu, traži odštetu od tvrtki koje su bile pod istragom koju je naručio UN, tvrdeći da su prevarile irački narod za korist koju je mogao imati od UN-ova programa vrijednog 67 milijardi dolara.

Pročitajte i ovo Nuspojave ibuprofena Opasne nuspojave UZNEMIRUJUĆE Uzela lijek koji Hrvati obožavaju i proživjela pakao: "Ovakvi slučajevi su rijetki, ali.." Oleg Butković tužba zbog zračnog prometa Njegov državni tajnik predlaže, a on ne zna za tužbu Rusije protiv Hrvatske: "Moram to pogledati, vidjet ćemo"

UN-ov program nafta-za-hranu, koji se odvijao od 1996. do 2003., stvoren je kako bi pomogao Iračanima da se nose s UN-ovim sankcijama nametnutim nakon što je Irak napao Kuvajt 1990. Program je dopuštao Bagdadu da prodaje naftu kako bi kupio humanitarne potrepštine.

Tužba naovodi kako su izgubljene milijarde dolara "koje su se mogle izravno prevesti u hranu, medicinske i druge humanitarne potrepštine koje je trebao dobiti irački narod".

Među pojedincima spomenutim u tužbi su teksaški naftaši Oscar Wyatt i David Chalmers koji su priznali da su platitli milijune dolara mita Saddamovu režimu.

Od UN-a naručena istraga koju je vodio bivši guverner američke središnje banke Federalnih rezervi Paul Volcker utvrdio je da je u korupciji programa sudjelovalo 2.200 tvrtki iz 66 zemalja koje su platile 1,8 milijardi dolara mita iračkim dužnosnicima kako bi dobili ugovore za opskrbu.

Tužba je uslijedila nakon američke istrage programa iz koje su proizašle osude pojedinaca uključujući Wyatta i Chalmersa, te naftnih tvrtki navedenih u tužbi uključujući Chevron koji je pristao platiti 30 milijuna dolara kako bi se riješio kaznene i građanske odgovornosti.

Među tvrtkama navedenim u tužbi je i banka BNP Paribas, farmaceutska tvrtka GlaxoSmithKline i Roche Holding te dijelovi farmaceutske tvrtke Schering-Plough kao i dijelovi švicarske strojograđevne tvrtke ABB Group.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene