Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporna južna granica

Irak poslao snage sigurnosti na naftni izvor koji je Iran zauzeo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Irak je poslao svoje snage sigurnosti u okolicu udaljenog naftnog izvora koji je zauzeo Iran, rekli su dužnosnici, a iračka je vlada zatražila od Teherana da povuče svoje snage s područja njihove sporne južne granice.

Prijepor je dramatični pokazatelj povremeno napetih odnosa između dvije naftom bogate države koje su osamdesetih godina osam godina međusobno ratovale, ali danas im je zajedničko što vlade obiju zemalja vode šijiti. ‘Mi ponovno tražimo od Irana da se pridržava dobrih odnosa koje je najavio s Irakom i njegovim narodom i odmah povuče svoje snage’, rekao je glasnogovornik iračke vlade Ali al-Dabak televiziji Al-Arabija. Iran, međutim, ne izgleda spreman odstupiti. Iranska je vojska u izjavi zanijekala da je narušila irački suverenitet i pozvala se na sporazum o granici iz 1975. tvrdeći da je naftni izvor dio iranskog teritorija.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja?

>> Iranski vojnici zauzeli irački naftni izvor?

‘Naše su snage na našem tlu i, na temelju međunarodnih granica, ovaj izvor pripada Iranu’, rekla je iranska vojska u izjavi iranskoj satelitskoj televizijskoj postaji Al-Alam koja emitira na arapskom jeziku. Iračka vojna i policijska pojačanja poslana su da se rasporede na oko kilometar od izvora broj četiri na naftnom polju al-Fakkah oko 320 kilometara jugoistočno od Bagdada, po dvojici iračkih dužnosnika koji se nalaze blizu spornog područja. Oba su izjave dali pod uvjetom da ostanu neimenovani.

Jedan od iračkih dužnosnika je rekao da su iranski vojnici dolazili i odlazili s izvora tijekom subote. Do večeri su napustili izvor ostavivši za sobom izvješenu iransku zastavu, rekao je dužnosnik. Admiral Mike Mullen, načelnik združenog stožera vojske SAD-a, koji se nalazi u dvodnevnom posjetu Bagdadu, rekao je da incident mora biti riješen između Irana i Iraka i da SAD ne planira intervenirati. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene