Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba protiv IS-a

IRAK OPTUŽUJE KOALICIJU ZA NEUSPJEH 'Puno je riječi, a malo djela na terenu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Irački premijer je u utorak optužio međunarodnu zajednicu za "neuspjeh" u borbi sa skupinom Islamskom državom, govoreći u Parizu uoči sastanka međunarodne koalicije na koje će izložiti svoju strategiju za oslobađanje teritorija koji su zauzeli džihadisti.

"Mislim da je to neuspjeh međunarodne zajednice", rekao je Haider al Abadi na tiskovnoj konferenciji uoči sastanka s dvadesetak ministara i izaslanika međunarodnih organizacija, sudionika koalicije protiv IS-a, u francuskom ministarstvu vanjskih poslova.

Pročitajte i ovo Nuspojave ibuprofena Opasne nuspojave UZNEMIRUJUĆE Uzela lijek koji Hrvati obožavaju i proživjela pakao: "Ovakvi slučajevi su rijetki, ali.." Peđa Grbin Posljednji dan kampanje Peđa Grbin predstavio politiku koalicije: "HDZ je do tipfelera prepisao naš program za umirovljenike"

Ta ekstremistička sunitska skupina, unatoč oko 4000 zračnih udara međunarodne koalicije koju vode Sjedinjene Države, već godinu dana napreduje i niže pobjede u Iraku i u Siriji, gdje je osvojila velik dio teritorija.

"U vezi s potporom u Iraku, puno je riječi a malo djela na terenu", upozorio je Abadi, spomenuvši probleme njegove zemlje u nabavci oružja i streljiva za borbu s džihadistima.

AMERIKA PONOVNO LAGALA? 'Željeli smo se boriti, a onda je stigla naredba za povlačenje'

Abadi će saveznicima u koaliciji izložiti svoju strategiju za oslobađanje iračkih područja pod vlašću džihadista, napose u zapadnoj pokrajini Al Anbaru.

Istaknuvši da raste broj stranih boraca u redovima IS-a, kojih je sada, po njegovoj ocjeni, oko 60 posto, rekao je: "To je međunarodni problem koji se mora riješiti".

"Moramo dobiti odgovor zašto toliki broj terorista dolazi iz Saudijske Arabije, zemalja Perzijskog zaljeva, Egipta, Sirije, Turske i europskih zemalja", istaknuo je. Strategija borbe protiv IS-a je glavna točka dnevnog reda susreta u Parizu.

"Danas moramo ocijeniti napredak ostvaren od zadnjeg sastanka koalicije u Londonu prije šest mjeseci, vidjeti što još treba učiniti, što je dobro, što nije i unutar skupine donijeti odluke o sljedećim koracima ovog procesa preustroja iračkih snaga na terenu", rekao je britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond za televizijsku mrežu Sky News.

Pariz ne sudjeluje u zračnim udarima koalicije u Siriji i ističe potrebu traženja političkog rješenja bez sirijskog predsjednika Bašara al Asada kojeg drži glavnim krivcem za 220.000 poginulih u Siriji od ožujka 2011.

Iran pak, koji sudjeluje u borbi protiv IS-a ali nije član koalicije, upozorio je da će i ubuduće pomagati Asadovu režimu "sve do završetka" sukoba. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene