Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Irak: Od ožujka 2003. do lipnja 2006. svaki dan pogine više od 120 Iračana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosječno 123 Iračana ginulo je svakog dana "od nasilne smrti" između ožujka 2003., datuma početka američke vojne intervencije u Iraku, i lipnja 2006., prema istraživanju iračke vlade i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Ti statistički podaci, prvi tog tipa, pokazuju da je između 104.000 i 223.000 Iračana nasilno umrlo u tom razdoblju.

Pročitajte i ovo Fotografija napadača Šestero mrtvih FOTO Ovo je napadač iz Sydneyja: Uletio u šoping-centar s nožem u rukama i onda je nastao kaos, policija mu presudila Spašavanje posjetitelja iz žičare u Turskoj Ozlijeđeno deset osoba VIDEO Strašna nesreća na žičari u Turskoj: Jedna osoba poginula, još traje evakuacija zaglavljenih u kabinama

"Više od polovice nasilnih smrti dogodilo se u Bagdadu", otkriva ispitivanje objavljeno na Internet stranici New England Journal of Medicine.

Nasilje je od ožujka 2003. postalo glavni uzrok smrti među muškarcima u dobi od 15 do 59 godina, ističe studija.

Podaci su rezultat razgovora poduzetih u 9.345 kućanstava diljem Iraka u istraživanju koje su poduzeli iračka vlada i WHO.

"Naša procjena je tri puta viša nego što je broj žrtava utvrđenih praćenjem medijskih izvješća od strane iračkog projekta brojanja poginulih i oko četiri puta niža nego što je dalo manje istraživanje kućanstava početkom 2006.", rekao je Naeema Al Gasseer, predstavnik WHO-a za Irak.

Studija je utvrdila kako je prosječno 128 Iračana dnevno umrlo od nasilnih uzroka u prvoj godini nakon američke invazije, da je ta brojka bila 115 u drugoj godini, a 126 u trećoj.

Oružane akcije uzrokovale su 80 posto smrtnih slučajeva nasilnom smrću, ostatak je svrstan u rubriku "namjernog" smrtonosnog nasilja, istakao je na konferenciji za tisak Ties Boerma, dužnosnik WHO-a.

Nisu ubrojeni smrtni slučajevi uzrokovani prometnim nesrećama ili u nasilju koje je nenamjerno uzrokovalo smrt.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene