Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Prijateljska vatra'

Amerikanci greškom pobili one koje nisu trebali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više istraga je pokrenuto nakon što je u zračnim udarima koalicijskih snaga predvođenih SAD-om na ciljeve Islamske države (IS) poginulo devet vojnika iračke regularne vojske, javljaju u subotu agencije.

Iračke snage pogreškom su se našle na meti koalicijskih zračnih udara tijekom sukoba s borcima IS-a u petak južno od Faludže, kada je živote izgubilo devet iračkih vojnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Po prvi put RUSI UNIŠTILI POLOŽAJE ISIS-a OKO PALMIRE U posljednja 2 dana bombardirano 237 ciljeva Slika nije dostupna A svijet ih je otpisao Ako dobiju rat u Siriji, bit će najnemilosrdnija ratom isklesana arapska vojska u čitavoj regiji

"Ministarstvo je osnovalo istražni odbor kako bi se utvrdili uzroci zbog kojih su koalicijski zrakoplovi bombardirali jedinice iračke vojske nedaleko od Faludže u zapadnom Iraku", priopćio je irački ministar obrane Khaled al-Obeidi.

Američko središnje zapovjedništvo je u petak priopćilo kako je moguće da je u jednom od njihovih zračnih udara poginulo deset iračkih vojnika, ističući da je koalicija "u potpunosti predana pružanju sigurnosti naših iračkih partnera, dok istovremeno nastavlja akcije usmjerene prema uništenju zajedničkih neprijatelja". Američka vojska je nakon pogibije iračkih vojnika u prijeteljskoj vatri također pokrenula istragu.

Posljednjih tjedana, Irak je uz zračnu potporu koalicije pojačao vojno djelovanje kako bi potisnuo IS iz područja koja je ta sunitska džihadistička skupina zauzela u zapadnoj pokrajini Anbar. IS je u svibnju zauzeo glavni grad pokrajine Ramadi.

NAPOKON POMAK 'Došlo je vrijeme da se zaustavi ubijanje u Siriji'

Dvjesto džihadista ubijeno u ofenzivi na sjeveru Iraka

Gotovo dvjesto džihadista ubijeno je u ovotjednoj ofenzivi na sjeveru Iraka, koju su konačno odbili kurdski borci pešmerge uz pomoć bombardiranja koalicije, rekao je u petak glasnogovornik američke vojske.

Skupina džihadista koja bi brojčano odgovarala bojni, s "možda petsto ili nešto manje" ljudi, u srijedu je napala kurdske pešmerge u pokrajini Ninivi, rekao je pukovnik Steve Warren koji se javio videovezom iz Bagdada.

Džihadisti su se isprva uspjeli "probiti" u zonu koju drže kurdske snage blizu Tal Aswada, Bashiqe i Nawarana, ali su u četvrtak konačno potisnuti, rekao je glasnogovornik.

Zrakoplovi "peterih zemalja" koalicije pritekli su u pomoć kurdskim snagama bacivši "gotovo sto komada precizno navođenog streljiva" tijekom borbe.

Samo u bombardiranju je ubijeno "gotovo 200" džihadista, "oko 187 po zadnjoj evidenciji", dodao je glasnogovornik.

Potonji je ocijenio da je to bila najveća ofenziva IS-a nakon zauzimanja Ramadija proljetos. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene