Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Irački premijer odgodio Busha, Pentagon najavio pojačanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krizni sastanak američkog predsjednika Georgea W. Busha s iračkim premijerom Nurijem al Malikijem u Amanu, odgođen je sa srijede navečer za četvrtak nakon što je iz Bijele kuće "procurila" povjerljiva bilješka u kojoj se izražava dvojba oko volje i sposobnosti Malikija da pridonese zaustavljanju sektaškog nasilja u Iraku, izvijestile su američke TV mreže.

Odgoda je objavljena nedugo nakon dolaska Busha u Aman na razgovore s jordanskim kraljem Abdulahom II i premijerom Malikijem. Bush se sastao na radnoj večeri s kraljem kako je planirano.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bush naredio prekid povlačenja iz Iraka nakon srpnja Slika nije dostupna Bush poručio Turskoj da se povuče iz Iraka

Irački dužnosnici iz Malikijeve pratnje su kazali kako su oni tražili odgodu sastanka, nezadovoljni zbog uključivanja "treće strane" u specifične teme američko-iračkih odnosa i proširenje razgovora na temu izraelsko-palestinskog sukoba, prenosi Associated Press.

"Mi smo inzistirali da sastanak bude odgođen", rekao je irački
dužnosnik.

Savjetnik u Bijeloj kući Dan Bartlett "aspolutno" je zanijekao da je do odgode došlo zbog Malikija, ili da je ona povezana s objavom povjerljive bilješke predsjednikova savjetnika za nacionalnu sigurnost Stephena Hadleya u kojoj se kaže kako "realnost na ulicama Bagdada sugerira da Maliki ili ne zna što se događa, krivo predstavlja svoje namjere, ili njegove sposobnosti nisu dovoljne da dobre namjere pretvore u djelovanje".

Bilješka je sastavljena nakon Hadleyevog susreta s Malikijem u Bagdadu prošloga mjeseca. Američka administracija do sada je izbjegavala javno kritizirati Malikija, no predsjednik Bush je u svojim posljednjim izjavama naznačio kako će na sastanku s Malikijem tražiti odgovore na konkretna pitanja o njegovim planovima i strategiji za prekid sektaškog nasilja.

Maliki i njegova vlada jučer su dobili udarac i u Bagdadu, gdje
je sve utjecajniji šijitski klerik Moqtada al Sadr ostvario prijetnju i povukao 30 njemu lokalnih zastupnika i šest ministara iz vlade, u znak prosvjeda zbog Malikijeva sastanka s Bushom. Malikija ovotjedni Newsweek donosi na naslovnici uz poruku: "Najopasniji čovjek u Iraku"

Predsjednik Bush također je pod sve većim pritiskom američke javnosti da poduzme konkretne korake koji će pridonijeti smirivanju nasilja u Iraku i zaustavljanju američkih gubitaka, koji je približavaju brojci od 3.000 od početka intervencije u ožujku 2003.

Bivši državni tajnik u njegovoj administraciji Collin Powell u
srijedu se pridružio onima koji sukob u Iraku nazivaju građanskim ratom u kojem su američki vojnici na udaru i jedne i druge strane.

"Ja se volim suočiti s realnošću", izjavio ja Powell.

Iz Pentagona je pak najavljeno premještanje oko 3.500 vojnika iz sunitske pokrajine Anbar u Bagdad, kako bi pojačali sigurnost u glavnom gradu.

General Peter Pace, zapovjednik američkog združenog stožera najavio je i kako se razmatra mogućnost kratkoročnog povećanja ukupnog broja američkih vojnika za oko 20.000 i oko 8.000 inženjeraca, koji bi u Bagdadu gradili sigurnosne barijere protiv bombaških i drugih napada, izvijestila je TV mreža CBS. 

U izvješću se navodi kako bi te barijere prvenstveno bile izgrađene oko bagdadskih tržnica na otvorenom, omiljenih meta terorista.

To potencijalno povećanje snaga ostvarilo bi se produljenjem boravka nekih sadašnjih postrojbi, ranijim dolaskom predviđenih smjena, i pozivanjem nekoliko brigada Nacionalne garde. Profil američkih vojnika postupno bi se mijenjao, smanjivanjem broja borbenih postrojbi i povećanjem broja savjetnika za obuku iračkih snaga koje u konačnici moraju preuzeti odgovornost za sigurnost zemlje, najavljeno je iz Pentagona.

Studijska skupina za Irak, koju vodi bivši državni tajnik James Baker najavila je kako će za točno tjedan dana objaviti svoje dugoočekivane preporuke za promjenu američke strategije u Iraku.

"Postigli smo konsenzus", izjavio je supredsjedatelj skupine Lee Hamilton, bivši demokratski kongresnik iz Indiane, odbijajući govoriti o tima kako ih je nazvao "osjetljivim rezultatima".

Rješenja koja predlažu ishod su kompromisa kako bi se osigurala podrška i republikanaca i demokrata, rekao je jedan izvor za AP. Među preporukama je navodno i uključivanje Irana i Sirije u pregovore o Iraku.

Mnogi analitičari u Washingtonu ocjenjuju kako će Bush teško odbiti te preporuke, mada je i to moguće jer unatoč eroziji utjecaja na parlamentarnim izborima i dalje čvrsto kontrolira politiku nacionalne sigurnosti SAD. 

Postupno povlačenje iz Iraka

Dvostranačka Studijska skupina za Irak, koju vodi bivši američki državni tajnik James Baker, jučer je postigla konsenzus oko svog završnog izvješća u kojem će preporučiti postupno povlačenje 15 američkih brigada iz Iraka, ne utvrđujući raspored njihovog povlačenja, objavio je u četvrtak "The new York Times", pozivajući se na izvore bliske skupini.

Izvješće koje su jednoglasno podržala desetorica članova panela, bivših visokih državnih dužnosnika i zastupnika iz Republikanske i Demokratske stranke, bit će idućega tjedna predano predsjedniku Georgeu W. Bushu.

Nalazeći kompromisna rješenja za različite prijedloge, o kojima skupina raspravlja od ožujka, izbjegli su predložiti određeni raspored povlačenja, kojem se Bush protivi, no jasno su dali do znanja kako američki angažman u Iraku ne može trajati neodređeno vrijeme, piše NYT.

Preporuke Studijske skupine, osnovane na zahtjev Kongresa, nisu obvezujuće ali u situaciji kada su američki birači na kongresnim izborima prije tri tjedna odbacili strategiju Bushove administracije u Iraku, imat će veliku političku težinu.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene