Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Propast 'države mitova'

Irački premijer proglasio Mosul potpuno oslobođenim od IS-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Irački premijer Haider al-Abadi službeno je proglasio pobjedu nad Islamskom državom (IS) u njenom bivšem uporištu Mosulu.

"Objavljujemo pobjedu iz srca oslobođenog Mosula. Porazili smo IS našim jedinstvom", rekao je Abadi u govoru koji je prenosila televizija. "Našom krvlju, žrtvama i naporima, oslobodili smo Irak, njegovu zemlju i njegove ljude", dodao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Meta su šijiti ISIS opet udario na oslobođeni Mosul: U dva samoubilačka napada 74 mrtvih Slika nije dostupna ISIS je povijest u tom gradu Irački premijer stigao u Mosul i čestitao vojnicima na pobjedi

"Danas proglašavam kraj i propast 'države mitova' koju su 'pokušali uspostaviti ovdje u ovom gradu", rekao je. Službeni irački mediji su posljednjih tjedna plan IS-a da uspostavi kalifat u Mosulu nazivali "državom mitova". U nedjelju je Abadi obišao Mosul i čestitao vojnicima na "postizanju velike pobjede".

Irak oslobođenje Mosula, najvećeg grada na sjeveru Iraka, obilježava slavljem od tjedan dana. Središnje zapovjedništvo vojske SAD-a pozdravilo je Abadijevu objavu i čestitalo iračkim snagama sigurnosti na pobjedi u Mosulu.

"Mosul bi bio zahtjevna bitka za bilo koju vojsku, a koalicija je ponosna što stoji uz naše iračke partnere dok slave teško izborenu pobjedu", rekao je general Stephen Townsend, zapovjednik združenih snaga u operaciji. "Gubitak jedne od njihove dvije prijestolnice i dragulja njihovog takozvanog kalifata odlučujući je udarac", rekao je Townsend i dodao da kurdske pešmerge i globalna koalicija također imaju dio zasluga u pobjedi.

U izjavi se napominje da još uvijek ima područja starog dijela Mosula koja treba očistiti od eksplozivnih naprava i mogućih boraca IS-a koji se skrivaju. U oslobađanju Mosula sudjelovale su i kurdske pešmerge, sunitska arapska plemena i šijitske milicije.

Borba za Mosul je počela 16. listopada 2016., prije više od osam mjeseci i s vremenom se intenzivirala dok su se iračke snage, uz potporu koalicije koju vode Sjedinjene Države, približavale središtu grada.

Kako bi zaustavilli njihovo napredovanje, džihadisti IS-a su postavljali eksplozivne naprave u sve zgrade. Konačna pobjeda velika je prekretnica za iračke snage koje su u lipnju 2014. morale prepustiti grad džihadistima.

Operacija u Mosulu podudara se s napadom lokalnih boraca koje podupire SAD u susjednoj Siriji, kojem je cilj protjerati džihadiste iz Rake, de facto glavnog grada IS-a. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene