455845
455845
455845
455845
455845

Iračka vojska ušla u Mosul prvi put od 2014. godine

  • , 03.11.2016., 17:34
  • Autor:
  • komentara

Iračka vojska ušla je u Mosul koji je 2014. godine zauzela Islamska država na čelu sa Abu Bakr al-Bagdadijem koji je tada proglasio uvođenje ''kalifata''

 
 
 
 
Iračka vojska (Foto: AFP)
Iračka vojska (Foto: AFP)

Glasnogovornik iračkog ministarstva obrane, brigadni general Tahsin Ibrahim, rekao je za CNN kako je 9. oklopna divizija ušla u Mosul preko četvrti al Intisar u istočnom dijelu grada.

Proboj vojske na istočnom dijelu grada zasigurno je najznačajniji proboj u posljednja 2 tjedna od kada je pokrenuta ofenziva za oslobođenje Mosula u sklopu koje se više desetaka tisuća muškaraca sa različitih fronti uputilo prema uporištu Islamske države.

Dužnosnici su upozoravali da bi ulazak u Mosul mogao dovesti do najžeščih borbi do sada koje bi se odvile ''ulica do ulice'' ili čak ''kuća do kuće''.

Oko 100.000 vojnika koalicijskih snaga predvođenih iračkom vojskom sudjelovalo je u proboju prema Mosulu, oslobađajući mjesto po mjesto od islamista, ali samo je Iračka vojska ušla u Mosul. Premijer Haider al-Abadi rekao je kako je bitka za Mosul u svojoj srži iračka bitka i da se ostale politike trebaju držati dalje od same bitke.

Antiterorističke trupe su još od ponedeljka na području istočnog predgrađa, ali nisu bili u mogućnosti ući u grad zbog brojnih snajperista, improviziranih eksplozivnih naprava, samoubilačkih napada i gromada kamenja postavljenih na glavnoj cesti kako bi se usporio proboj.

Nakon što je vojska ušla u grad iračka vojska je napravila sigurnosnu rutu kako bi evakuirali civile, rekao je Ibrahim za CNN.

Vojska je ušla u Mosul odmah nakon što je Islamska država objavila audio-snimku u kojoj Abu Bakr al-Baghdadi, vođa skupine, nastoji okupiti borce.

Al-Baghdadi je pristašama, koji su ostali skrivati se u gradu, rekao: ''Časna obrana svoje zemlje je tisuću puta bolja nego sramotno povlačenje''. 

U međuvremenu, započeo je zračni napad u kojemu su pogođeni islamistički konvoji dok su prelazili most al Khames u centru grada, nakon čega ga je IS i zatvorio. 

CNN javlja kako je njihova ekipa vidjela na stotine civila kako pješice bježe u predgrađe riskirajkući živote. Više od 100 civila se okupilo uz cestu gdje je iračka vojska poslala kamione i autobuse da ih pokupe i odvedu u kamp u gradu Khazir. 

''Nismo mogli spavati cijelu noć, padale su rakete. Nismo mogli ići autom, morali smo pješačiti čitavom rutom'' kazala je starija žena u invalidskim kolicima koju je rodbina satima gurala.

''Jako je teško opisati kako se osjećamo. Kao da sada imam novi život'', kazala je žena s djetetom u ruci i nikabom preko glave da bi sakrila lice i tako zaštitila ostatak obitelji koji je još u Mosulu. Također je opisala i kako su islamisti upucali svakoga tko bi pokušao pobjeći.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se