Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Iračke snage sigurnosti u borbi s milicijama u Basri

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iračke snage sigurnosti vodile su u utorak žestoku topničku borbu s moćnim šijitskim milicijama u Basri u okviru velike operacije koja za cilj ima staviti pod nadzor vlade taj južni irački grad koji je središte iračke naftne industrije.

Policija i djelatnici zdravstvenih službi su rekli da je najmanje 12 ljudi ubijeno u borbama u sjevernim i središnjim dijelovima Basre koji su snažno uporište Mehdi milicije šijitskog klerika Moqtade al-Sadra. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Suspenzija Irački militanti više neće napadati Amerikance na Bliskom istoku, oglasio se Pentagon Ilustracija "Nećemo oklijevati" Amerikanci izveli zračne udare u Iraku, ubrzo stigla i jasna poruka

>> U Basri sukobi snaga sigurnosti i šijitske milicije

Mehdi milicija, koja ima tisuće boraca, bila je razmjerno suzdržana u djelovanju od kada je Sadr proglasio primirje u kolovozu. No milicija je bila nezadovoljna primirjem a u utorak su se pojavili znakovi da se nemiri šire.

Sadr je zaprijetio "građanskom pobunom" u cijeloj zemlji ako se napadi na Mehdi miliciju nastave a izvori iz policije su rekli da su njegove pristalice preuzele nadzor nad pet četvrti južnog iračkog grada Kuta.

U Bagdadu su Sadrovi sljedbenici naredili policiji i vojnicima da odu s ulica četvrti nazvane Sadr City koje je njihovo uporište u prijestolnici a iznad Zelene zone mogao se vidjeti dim nakon, kako se čini, minobacačkog i raketnog napada.

U Basri su svjedoci, prenijela je agencija Reuters, vidjeli stupove crnog dima i čuli eksplozije i pucnjavu iz strojnica. Televizijske snimke prikazale su iračke vojnike kao trče praznim ulicama dok iznad njih lete helikopteri.

"Na ulicama se vode sukobi. Meci dolaze sa svih strana i možemo čuti eksplozije raketa. To traje od zore", rekao je telefonom jedna stanovnik Reutersu.

Policija je uvela redarstveni sat u južnim gradovima Kutu, Hilli i Samawi, prijestolnici pokrajine Muthanna.

U Sadr Cityju, golemoj zapuštenoj četvrti od dva milijuna stanovnika, stanovnici su rekli da su se borci Mehdi armije pojavili na ulicama i zapovijedili policiji i vojnicima da napuste taj dio grada.

Policija je rekla da su u nekoliko dijelova Sadr Cityja izbile borbe između pripadnika Mahdi armije i Organizacije Badr, oružanog krila konkurentske šijitske frakcije.

U nekoliko drugih dijelova četvrti pripadnici Mehdi milicije nastavili su, kako su je nazvali, "kampanju građanskog neposluha", primoravajući trgovce da zatvore prodavaonice. Stotine prosvjednika na ulicama nekih dijelova Sadr Cityja tražilo je oslobađanje zatvorenih Sadrovih pristalica.

U izjavi koju je u utorak pročitao jedan njegov viši savjetnik Sadr je pozvao Iračane na mirne prosvjede po cijelom Iraku i rekao da će objaviti "građansku pobunu" ako se napadi iračkih i snaga SAD-a nastave. Također je zaprijetio i "trećim korakom" ali je rekao da je prerano najaviti što će on biti.

Zapovjednik iračke vojske u Basri Reutersu je rekao da su "mnogi odmetnici" ubijeni u operaciji uspostave vladinog nadzora nad gradom u kojem je dobrim dijelom vladalo bezakonje. Naftna polja u okolici Basre imaju 80 posto iračkog naftnog bogatstva.

Vozači vozila hitne pomoće rekli su da su u bolnicu Sadr u Basri dovezli osam tijela dok je policijski časnik rekao da su u bolnicu al-Mawana došla četiri tijela i 18-ro ranjenih.

"Te operacije nisu usmjerene protiv Sadrove stranke. Vodi se kampanje oduzimanja nezakonitog oružja i u tome nema iznimaka", rekao je glasnogovornik iračke vlade Ali al- Dabbagh televizji Al Arabiya. "Vlada je odlučna čeličnom šakom udariti svakog tko koristi oružje i prijeti građanima", rekao je.

Analitičari su, međutim, rekli da će premijer Nuri al-Maliki, koji je bio u Basri i nadgledao operacije, morati uložiti velike napore da nadvlada milicije.

"Središnjoj vladi će biti vrlo teško vratiti nadzor. Ima mnogo oružanih skupina koje nastoje zadržati svoj dio naftnog bogatstva", rekao je Joost Hiltermann analitičar instituta Skupina za međunarodne krize.

Sadristi i Vrhovno islamsko iračko vijeće, dvije najmoćnije šijitske organizacije u u Iraku, nadmeću se s manjom šijitskom strankom Fadhilom koja nadzire ključne poslove u naftnoj industriji Basre.

Naftna polja oko Basre izvor su većine vladinih prihoda, a izvori su rekli da su polja u utorak radila normalno.

"Spremni smo pregovarati", rekao je Harith al-Ithari, voditelj Sadrovog ureda u Basri i pozvao na mir i optužio Malikijevu vladu da pokušava slomiti sadristički pokret.

Britanska je vojska rekla da u operaciju nisu uključene britanske kopnene snage ali su zrakoplovi od SAD-a vođene koalicije nadgledali stanje iz zraka.

Iračke snage sigurnosti preuzele su u prosincu nadzor nad Basrom od britanskih snaga iako je 4100 britanskih vojnika ostalo u obližnjoj zračnoj bazi kako bi ponudili pomoć u slučaju potrebe.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene