447569
447569
447569
447569
447569

APOKALIPTIČNI PRIZORI PRIJE KLJUČNE BITKE 'Osjeća se da slabe, ali milijun ljudi koriste kao štit'

  • , 23.08.2016., 10:55
  • Autor:
  • komentara

Nakon što su oslobodili već nekoliko džihadističkih uporišta, iračka vojska sprema se za još jednu bitku.

 
 
 
 
Borbe oko Mosula (Video: Reuters)
Borbe oko Mosula (Video: Reuters)

Apokaliptični prizori nedaleko Mosula - kako bi smanjili vidljivost iračkoj vojsci koja se približava gradu Qayyarahu, džihadisti dižu u zrak cisterne s naftom koje sagorijevaju u crnom dimu. No unatoč tome iračke snage se probijaju te su sada nadomak centra Qayyaraha i na svega 60 kilometara od Mosula. Zadaća im je istjerati džihadiste iz drugog najvećeg iračkog grada kojeg su prije dvije godine pretvorili u svoju utvrdu.

Obruč oko Mosula se steže, u posljednja četiri mjeseca vojska se taktički probila prema sjeveru, u jednom momentu su došli do rijeke Tigris te na njoj napravili pontonski most koji je ISIS bezuspješno pokušao dići u zrak.

Prošlog mjeseca vojska je zauzela zračnu bazu izvan Qayyaraha te će ona biti ključna točka za iračke i američke snage koje se uputiti na Mosul nakon što se piste očiste od postavljenog eksploziva.

General iračke vojske Najim al-Jobouri kaže kako vojnici osjećaju da ISIS slabi te kako se čini da džihadistima nedostaje stranih boraca. al-Jobouri kaže kako su se prije uglavnom borili strani borci a sada se radi i o lokalcima.

Najveća briga ostaje oko građana Mosula, njih najmanje milijun, koji su ostali pod opsadom ISIS-a koji ih koristi kao ljudske štitove.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se