Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uz podršku SAD-a

Irak intenzivira operacije protiv džihadista Islamske države

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Irački vojnici, kurdske snage i šijitske paravojne postrojbe, uz podršku američkih udara, intenzivirali su u ponedjeljak operacije protiv džihadista Islamske države (ISIS) u Iraku, gdje je, po podacima UN-a, u nasilju u kolovozu poginulo najmanje 1420 osoba.

U Ženevi, Vijeće za ljudska prava UN-a okuplja se kako bi razmotrilo rezoluciju, koju predlaže Irak, kojom bi se zatražilo hitno slanje misije zadužene za istragu zločina koje su počinili džihadisti IS-a u zemlji.

Pročitajte i ovo Islamska država objavila fotografiju napadača koji su navodno odgovorni za napad u Rusiji Užas u Rusiji Islamska država objavila fotografiju napadača: Ovo su muškarci odgovorni za pokolj u Moskvi Kremlj što se događa u Moskvi? Američko veleposlanstvo objavilo: "U idućih 48 sati izbjegavajte velika okupljanja, postoje planovi za napad!"

Ozloglašeni po smaknućima i silovanjima, optuženi za etničko čišćenje, sunitski ekstremisti angažirani su i u ratu u susjednoj Siriji te su krajem lipnja proglasili kalifat u područjima osvojenima u Iraku i Siriji.

Kurdski borci pešmerge i šijitske paravojne postrojbe, osnaženi uspjehom u gradu Amerliju, gdje su u nedjelju uništili uporište džihadista nakon više od dva mjeseca, uspjeli su preuzeti lokalitet Sulejman Bek, petnaestak kilometara sjevernije.

Sulejman Bek, smješten 175 km sjeverno od Bagdada, koji je u rukama IS-a bio 11 tjedana, "pod nadzorom je mješovitih snaga", izjavio je lokalni dužnosnik Šalal Abdel Baban.

SAD izvršio zračne udare na pripadnike Islamske države: 'U Iraku je humanitarna katastrofa'

S ta dva uspjeha, iračke snage, uz pomoć paravojnih snaga i pešmerga, pokušavaju nanovo osvojiti teren nakon neuspjeha koje su pretrpjeli od početka džihadističke ofenzive 9. lipnja, kad su se radikalni suniti u nekoliko dana uspjeli domoći velikih dijelova teritorija sjeverno, istočno i zapadno od Bagdada.

Američka vojska podržala je kopnenu ofanzivu novim zračnim napadima u nedjelju blizu Amerlija, čiji stanovnici nisu imali vode, hrane ni lijekova i gdje je UN strahovao od "pokolja".

UN je u ponedjeljak objavio da je u nasilju u kolovozu najmanje 1420 osoba ubijeno, a 1370 ranjeno.

Tijekom tog mjeseca, džihadisti su ponovno pokrenuli napade na sjeveru Iraka, zauzevši nekoliko lokaliteta i natjeravši kurdske borce da se sklone u autonomno područje Kurdistana. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene