Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Goleme mjere sigurnosti

Iračani počeli glasovati na prvim izborima od 2005.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vojnici, policajci, zatvorenici i raseljene osobe počeli su glasovati širom Iraka na pokrajinskim izborima koji će za ostale građane s pravom glasa biti organizirani u subotu.

Ovo su prvi izbori u Iraku od 2005. i oni će pokazati jesu li iračke snage sigurnosti u stanju osigurati da glasovanje prođe u miru. Premijer Nuri al-Maliki nada se da će dobiti podršku u pokrajinama na šijitskom jugu zemlje. Suniti, od kojih su mnogi bojkotirali prošle pokrajinske izbore, sada traže veći udio u vlasti.

Pročitajte i ovo Pripadnici Hrvatske vojske u službi glasali su na posebnim biračkim mjestima - 3 Posebna biračka mjesta Izašli na birališta: Pogledajte kako su glasali hrvatski vojnici i vojnikinje Nuspojave ibuprofena Opasne nuspojave UZNEMIRUJUĆE Uzela lijek koji Hrvati obožavaju i proživjela pakao: "Ovakvi slučajevi su rijetki, ali.."

Izbori su politički test i za Al-Malikija uoči parlamentarnih izbora koji će se održati kasnije ove godine. Posebno glasovanje u srijedu organizirano je kako bi se osiguralo da vojnici i policija mogu biti na dužnosti u vrijeme izbora u subotu kada će biti poduzete velike mjere sigurnosti.

Vojni glasnogovornik, general Kasim Musavi, rekao je da nisu zabilježeni incidenti tijekom prvih nekoliko sati glasovanja u Bagdadu. 'Ovaj dan je pobjeda za sve Iračane', rekao je general Abdul Amir Ridha Muhamed, zapovjednik iračke divizije, na biralištu u sjevernom gradu Kirkuku.

U zatvoru Makalu u Basri zatvorenici su čekali u redu za glasovanje, a čuvari su pretukli nekoliko novinara, optužujući ih da su slikali lica zatvorenika. Uspješno održavanje izbora važan je test sposobnosti iračkih snaga da održavaju mir u zemlji nakon odlaska 140.000 američkih vojnika. Američki predsjednik Barack Obama želi ubrzati povlačenje vojnika nakon što je njegov prethodnik George W. Bush obećao da će povući snage do kraja 2011.

Na pokrajinskim izborima u Iraku registrirano je 14.400 kandidata, uključujući gotovo 4.000 žena, za 440 mjesta u pokrajinskim vijećima. Tijekom predizborne kampanje nije zabilježen porast nasilja. Rezultati izbora bit će poznati za najmanje mjesec dana, a preliminarni rezultati očekuju se za sedam dana.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene