Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BiH politički stagnira

Inzko upozorava na nestabilno stanje u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko izvijestio je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da je političko stanje u BiH nestabilno čemu značajno doprinosi činjenica da ta zemlja ni godinu dana nakon izbora nije dobila novu vlast na državnoj razini, objavili su lokalni mediji u BiH.

U redovitom izvješću koje se odnosi na razdoblje od travnja do listopada ove godine Inzko je podsjetio na činjenicu da šest najvećih političkih stranaka već mjesecima bezuspješno pregovaraju o uspostavi nove vlasti što se značajno odražava na ukupnu stabilnost zemlje, pišu banjalučke 'Nezavisne novine'.

Austrijski je diplomat posebice upozorio na blokade i opstrukcije koje dolaze iz Republike Srpske, a istaknuo je kako politički predstavnici iz tog entiteta onemogućuju usvajanje državnog proračuna stalno inzistirajući na njegovu smanjenju.

'Posljedica je da su državna tijela vlasti od 1. siječnja radila pod ograničenom financijskom strukturom što je smanjilo njihove ovlasti i učinkovitost', stoji u izvješću.

Inzko također ocjenjuje kako vlasti RS, unatoč drugačijim izjavama, nisu odustale od prijetnje provedbom referenduma o odcjepljenju tog entiteta od BiH.

Zabrinjavajućom drži i stalnu nacionalističku retoriku u zemlji te dodaje ocjenu kako HDZ BiH i HDZ 1990. i dalje pokušavaju nametnuti razgovore o trećem entitetu u BiH, a kao dokaz za to navodi uspostavu Hrvatskog narodnog sabora (HNS), pišu 'Nezavisne novine'.
 

Pročitajte i ovo Ilustracija Šok zbog reakcije voditeljice Posvađali se zbog izbora: Izvadila kost iz juhe i njome počela mlatiti supruga, završio je u bolnici Jablaničko jezero promijenilo boju Ekolozi ogorčeni Jezero u susjedstvu poprimilo jezivu boju, stručnjak upozorava: "Uskoro se može očekivati pomor riba"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene