Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostalima rok do 31.12.'09.

Inzko produljio mandat stranim sucima za ratne zločine u BIH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko u ponedjeljak je donio odluku kojom je za tri godine produljio mandat stranim sucima i tužiteljima u odjelima za ratne zločine pri Sudu i Tužiteljstvu BiH, no oni strani suci i tužitelji koji su radili na slučajevima organiziranog krininala i korupcije mandat će ipak završiti s 31. prosincem ove godine.

Inzko je novinarima u Sarajevu kazao i to kako je na temelju suglasnosti što ju je dobio od predstavnika zemalja-članica Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) donio i odluku o novom načinu izbora gradonačelnika Mostara, koji nije mogao biti izabran u proteklih četrnaest mjeseci zbog sukoba oko te pozicije između HDZ BiH i Stranke demokratske akcije (SDA).

Pročitajte i ovo Oduzimanje imovinske koristi i mjere osiguranja 2021. NAPLATA TEŠKOM MUKOM I kriminalci plaču: DNEVNIK.hr doznaje koliko im je imovine država oduzela, što još sve čuva, ali i koji je ključan problem Slika nije dostupna Povodom Dana ljudskih prava Josipović: Rezultati borbe protiv korupcije sve vidljiviji

Inzkovom odlukom gradonačelnik Mostara može biti izabran u trećem krugu glasovanja prostom većinom vijećnika u Gradskom vijeću uz uvjet da na sjednici nazoči natpolovična većina ukupnog broja vjećnika.

'Ovo su možda najteže odluke koje sam u životu morao donijeti', kazao je Inzko.Objasnio je kako je međunarodna zajednica ponovno morala intervenirati jer su vlasti Bosne i Hercegovine propustile same donijeti potrebne odluke.

Dodik zaprijetio referendumom, Inzko bez komentara

Produljenje mandata stranim sucima i tužiteljima postalo je prijeporno jer su vlasti Republike Srpske odbile podržati njihov ostanak u odjelima za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije na čemu su pak inzistirale bošnjačke političke stranke.Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik čak je zaprijetio referendumom nametne li visoki predstavnik bilo kakvu odluku u vezi s tim pitanjem.

Tu prijetnju Inzko u ponedjeljak uopće nije želio komentirati. Tek je objasnio kako je odluka što ju je donio rezultat posebne odgovornosti i BiH i međunarodne zajednice u odnosu na procesuiranje ratnih zločina. Kada je pak riječ o organiziranom kriminalu i korupciji, međunarodna zajednica je na stajalištu da u tom području odgovornost za vladavinu zakona moraju u cjelosti preuzeti vlasti BiH. Stoga je i odlučeno da strani suci i tužitelji ostanu u tim odjelima tek u savjetničkoj ulozi.Uz savjete, međunarodna će zajednica nastaviti pružati i financijsku potporu BiH kako bi se učinkovitije suočila s tim problemom, kazao je Inzko.

Američki veleposlanik u BiH Charles English i Bose Hedberg, veleposlanik Švedske koja trenutačno predsjeda Europskom unijom, iskazali su punu potporu odlukama koje je donio Inzko.Ruski veleposlanik u BiH Aleksandar Bocan Harčenko kazao je pak novinarima kako je njegova vlada u načelu protiv uporabe ovlasti koje stoje na raspolaganju visokom predstavniku no ovaj put je podržala njegove mjere jer smatra važnim procesuiranje ratnih zločina.

Bocan Harčenko je kazao kako je Rusija željela da stranim sucima i tužiteljima mandat bude produljen za jednu godinu no na kraju se priklonila stajalištu većine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene