Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šestomjesečno izvješće

Inzko pred Vijećem sigurnosti UN optužio Republiku Srpsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko upozorio je u utorak Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda na učestale pokušaje političara iz Republike Srpske da dovedu u pitanje opstanak BiH kao države, te je uputio poziv međunarodnoj zajednici da te prijetnje ne shvati olako i bude sprema reagirati na takve izazove.

Podnoseći redovito šestomjesečno izvješće o stanju u BiH, Inzko je u istupu pred Vijećem sigurnosti u New Yorku kazao kako je vodstvo RS proteklih mjeseci "pojačalo retoriku" i povećalo broj "zapaljivih izjava" kojima se dovodi u pitanje suverenost i teritorijalna cjelovitost BiH. Inzko je pri tom podsjetio na izjave predsjednika RS Milorada Dodika u kojima je on govorio kako mu je "muka od BiH" te kako priželjkuje njezin raspad.

Austrijski je diplomat upitao članove Vijeća sigurnosti UN-a kako bi se osjećali kada bi netko tako govorio o državama iz kojih oni dolaze, pozvavši ih stoga da ozbiljno razmisle o prijetnjama koje takva retorika proizvodi. Inzko je istoodbno ukazao na činjenicu kako se BiH i bez secesionističkih istupa Milorada Dodika suočava s ozbiljnim problemima, jer značajno zaostaje za drugim državama u susjedstvu.

Podsjetio je kako se nakon izbora 2010. godine gotovo petnaest mjeseci izgubilo na pregovore o uspostavi nove vlasti te kako je, tek nakon što je ona formirana, uslijedilo novo šestomjesečno razdoblje krize vlasti koje još uvijek traje.

Načelno je pozdravio razgovore o uspostavi nove vlasti koji se vode između Socijaldemokratske partije BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata, ali je upozorio i na to kako njihov dogovor ne smije dovesti do povratka unatrag u odnosu na već provedene reforme. Kazao je i kako je BiH još daleko od ispunjenja uvjeta nužnih za zatvaranje Ureda Visokog predstavnika (OHR), iako smatra da ima napretka, poput zatvaranja područnog ureda u Brčkom.

Inzko je spomenuo i primjer Mostara, kao jedinog grada u kojemu u listopadu nisu održani lokalni izbori jer političke stranke na vlasti dvije godine nisu bile u stanju postići dogovor o promjeni izbornih pravila koja su proglašena protuustavnima.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

>> Austrijski vojnici EUFOR-a izazvali incident u Banjoj Luci

"Nadam se da će do mog idućega izvješća izbori ipak i ondje biti provedeni", kazao je Inzko, pojašnjavajući kako je OHR preuzeo incijativu da bi zainteresirane politilke stranke potaknuo na postizanje dogovora.

Visoki predstavnik za BiH ustvrdio je kako se ne smije dopustiti daljnje zaostajanje te zemlje u odnosu na druge države u susjedstvu. "Izazovi mirovnom sporazumu postali su tako učestali da zaslužuju posebnu pozornost. Dovođenje u pitanje suverenosti i teritorijalne cjelovitosti BiH ne smije se dopustiti", kazao je Inzko, zaključivši kako međunarodna zajednica mora pokazati volju i imati kapacitete da reagira na te izazove.

Inzkov istup u raspravi na Vijeću sigurnosti poduprli su predstavnici zapadnih zemalja ali i država poput Pakistana, Kolumbije i Azerbejdžana, dok je ruski predstavnik iskazao zadršku tvrdeći kako su kritičke opaske na račun vodstva RS neutemeljene.

Nakon istupa pred Vijećem sigurnosti UN Inzko će četvrtak otputovati u Washington na sastanak sa Samanthom Powers, posebnom asistenticom predsjednika Obame, Markom Flemingom, ravnateljem za Balkan i Kavkaz pri Vijeću za nacionalnu sigurnost i drugim visokim dužnosnciima State Departmenta.

Dijelovi Inzkova izvješća koji su ranije postali javno dostupni već su izazvali negativna reagiranja među politilarima iz RS, a predsjednik toga entiteta Milorad Dodik uputio je Vijeću sigurnosti privatno pismo u kojemu je ustvrdio kako je krivac za zastoje u BiH zapravo OHR, te je ponovo pozvao na što brže zatvaranje tog ureda. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene