Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Inzko:

'Dayton se mora mijenjati, a političari u BiH dokazati da su za reforme'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Daytonski sporazum kojim je prije dvadeset godina okončan rat u Bosni i Hercegovini podsjetnik je kako mir nema cijenu, a sve njegove manjkavosti trebale bi se otklanjanti procesom kojim će ta zemlja postati stabilna i prosperitetna država, ocijenio je u subotu visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko.

U posebnoj izjavi objavljenoj u Sarajevu u povodu obilježavanja dva desetljeća od parafiranja Daytonskog sporazuma Inzko je istaknuo kako je u sadašnjim okolnostima, a posebice u svjetlu rata u Sriji, važno prisjetiti se koliko je taj sporazum bio važan za uspostavu mira.
"Mir se teško uspostavlja i nema cijenu", izjavio je Inzko.

Dodao je da je to ipak bila tek osnova za stabilnost i napredak i da ljudi imaju pravo tražiti uspostavu okruženja u kojemu će se živjeti bolje i kvalitetnije što u BiH u proteklim godinama nije bio slučaj.

Pročitajte i ovo Kineske vojne vježbe Naoružavanje Ovo nije viđeno od Drugog svjetskog rata: "Do 2027. godine bit će spremni na invaziju" Kosovska policija Obavještajci objavili Zabrinjavajući izvještaj: "Putinu je potreban novi sukob u Europi i pronašao je idealno mjesto - Balkan"

Picula: BiH ruše nacionalizmi dva naroda, hrvatsko pitanje je otvoreno

"U tom pogledu zadnjih deset godina bilo je razočaranje za mnoge građane u BiH kao i za međunarodnu zajednicu", kazao je Inzko.

Prema mnogim ocjenama Daytonski sporazum razlog je višegodišnje stagnacije u toj zemlji, dodao je.

Inzko drži da će BiH napredujući k integraciji u Europsku uniju i NATO morati mijenjati daytonski ustav kako bi postala funkcionalna država. Međutim, to neće biti nešto što će se nametnuti, rekao je.

'Postat će jasno jesu li sadašnje vlasti u BiH doista spremne na promjene'

"Ustavne promjene će doći kada BiH bude spremna. One će biti usvojene putem amandmanske procedure sadržane u samom ustavu za što je potreban dogovor sva tri najveća naroda u BiH. Time nitko neće biti ugrožen. U međuvremenu, ne vjerujem da je korisno ili ispravno kriviti Dayton za sve probleme ili odmahnuti rukom i reći da sustav ne može funkcionirati bez ustavnih promjena", stoji u izjavi.

Političke lidere u BiH Inzko je pozvao da se opredijele "za ambiciozni reformski program" u interesu građana i da dvdeset godina nakon okončanja rata pokažu da imaju viziju o budućnosti BiH.

Idućih mjeseci, istaknuo je Inzko, postat će jasno jesu li sadašnje vlasti u BiH doista spremne na promjene i reforme o kojima stalno govore jer više nije moguće oslanajati se samo na njihova obećanja.

"U posljednjih dvadeset godina međunarodna zajednica uložila je ogromne diplomatske i financijske resurse u BiH s jednim, nepokolebljivim ciljem, a to je funkcionalna i prosperitetna BiH, država koja radi u interesu svojih građana, kao potpuno integrirana članica euroatlantske obitelji. I danas smo ujedinjeni s građanima Bosne i Hercegovine u radu na ostvarenju te vizije", poručio je Inzko. (HIna)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene