Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dulić: 'Nisam Hrvat nego Jugoslaven'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Temi dana Nove TV ekskluzivno je, nakon što je izabran za predsjednika Skupštine Srbije, gostovao dr. Oliver Dulić.

Kako se posljednjih dana u hrvatskim medijima naglašavalo da je Dulić vojvođanski Hrvat, zanimalo nas je kako se sam nacionalno deklarira - odgovorio je da on po nacionalnosti nije Hrvat nego Jugoslaven. 

Pročitajte i ovo Gabriel Borić - 2 po anketama gotovo izjednačen Hrvatsko prezime Borić ovih je dana jedno od najviše spominjanih u - Čileu: "Oduvijek se borio za prava zakinutih" Slika nije dostupna Banja Luka: Jačanje odnosa RS i Srbije

Dulić kaže da je podrijetlom samo djelomice Hrvat jer je iz miješanog braka.

- Ne znam postoji li u Hrvatskoj nacionalnost Jugoslaven, no ovdje kod nas je to vrlo popularno. I još nešto, ja sam i veliki jugonostalgičar i nadam se da ćemo jednog dana opet biti zajedno, ali u Europskoj uniji, rekao je Dulić.

Na pitanje kako to da se Hrvatima u Vojvodini tijekom predizborne kampanje obraćao kao svojim sunarodnjacima, rekao je da ih kao Jugoslaven tako doživljava.

- Kad se obraćam Hrvatima, obraćam im se kao narodu kojeg sam i sam dio, tako se obraćam i ostalim narodima u zemlji i većinskom srpskom narodu, pojasnio je novi predsjednik srbijanskog parlamenta.

Dulić ističe da za njega nema razlike među građanima Srbije bez obzira na nacionalnost.

- Izabran sam na građanskoj listi i kao predsjednika parlamenta zanima me samo da dam svoj doprinos poboljšanju života svih građana Srbije te donošenje zakona koji će Srbiju konačno približiti Europskoj uniji, kaže Dulić.

Na pitanje što predviđa novoj Vladi - hoće li ona izdržati više ili manje od godinu, budući da većina analitičara ističe da se radi o vrlo 'šarenoj' Vladi, da Boris Tadić i Vojislav Koštunica imaju malo toga zajedničkog, Dulić je odgovorio da će trajati više od godinu dana, ali samo uz jedan uvjet.

- Samo u slučaju da konačno rješenja statusa Kosova preživi na nogama. U tom slučaju trajat će duže od godinu dana. No, osobno sam jako sretan što je ta Vlada, bez obzira na sve, ipak formirana jer najgore bi bilo da smo išli na nove izbore. Izbori bi doveli do potpunog razočarenja građana i gubitka povjerenja u sam demokratski poredak, što bi dovelo do slabog odaziva birača i sigurne pobjede Radikalne stranke, smatra Dulić.

Osim toga, kaže, stvoreni su jasni politički blokovi koji su se distancirali od radikala pa je i sam Koštunica shvatio da ipak ne može koalirati baš sa svakim, u posljednjem slučaju s radikalima.

Upitan što misli o izrečenoj kazni za ubojice bivšeg premijera Zorana Đinđića, Dulić kaže da je zadovoljan maksimalnom kaznom.

- No, taj proces još nije završen, treba pronači nalogodavce, naručitelje tog ubojstva, treba utvrditi tko ih je poticao i ohrabrivao na taj čin te tko je stvarao atmosferu u društvu pogodnu da do tog atentata dođe. To bi bilo zdravo za ovo društvo, koje ima mnogo trauma iz prošlosti i jedini način da se te traume izliječe je otvoriti konačno neke teške teme, riješiti ih i zauvijek zatvoriti, rekao je Dulić dodavši da se radilo o teškom ispitu za srpsko pravosuđe s obzirom na nedavnu prošlost tog sustava, no da mu je drago da je granica konačno prijeđena i da je ovaj postupak uspješno provelo do kraja.

- Svi smo se malo pribojavali hoće li sud to biti u stanju, priznao je Dulić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene