17712
17712
17712
17712
17712

Dulić: 'Nisam Hrvat nego Jugoslaven'

  • , 23.05.2007., 21:15
  • Autor:
  • komentara

U Temi dana Nove TV ekskluzivno je, nakon što je izabran za predsjednika Skupštine Srbije, gostovao dr. Oliver Dulić.

 
 
 
 
Intervju s Oliverom Dulićem
Intervju s Oliverom Dulićem

Kako se posljednjih dana u hrvatskim medijima naglašavalo da je Dulić vojvođanski Hrvat, zanimalo nas je kako se sam nacionalno deklarira - odgovorio je da on po nacionalnosti nije Hrvat nego Jugoslaven. 

Dulić kaže da je podrijetlom samo djelomice Hrvat jer je iz miješanog braka.

- Ne znam postoji li u Hrvatskoj nacionalnost Jugoslaven, no ovdje kod nas je to vrlo popularno. I još nešto, ja sam i veliki jugonostalgičar i nadam se da ćemo jednog dana opet biti zajedno, ali u Europskoj uniji, rekao je Dulić.

Na pitanje kako to da se Hrvatima u Vojvodini tijekom predizborne kampanje obraćao kao svojim sunarodnjacima, rekao je da ih kao Jugoslaven tako doživljava.

- Kad se obraćam Hrvatima, obraćam im se kao narodu kojeg sam i sam dio, tako se obraćam i ostalim narodima u zemlji i većinskom srpskom narodu, pojasnio je novi predsjednik srbijanskog parlamenta.

Dulić ističe da za njega nema razlike među građanima Srbije bez obzira na nacionalnost.

- Izabran sam na građanskoj listi i kao predsjednika parlamenta zanima me samo da dam svoj doprinos poboljšanju života svih građana Srbije te donošenje zakona koji će Srbiju konačno približiti Europskoj uniji, kaže Dulić.

Na pitanje što predviđa novoj Vladi - hoće li ona izdržati više ili manje od godinu, budući da većina analitičara ističe da se radi o vrlo 'šarenoj' Vladi, da Boris Tadić i Vojislav Koštunica imaju malo toga zajedničkog, Dulić je odgovorio da će trajati više od godinu dana, ali samo uz jedan uvjet.

- Samo u slučaju da konačno rješenja statusa Kosova preživi na nogama. U tom slučaju trajat će duže od godinu dana. No, osobno sam jako sretan što je ta Vlada, bez obzira na sve, ipak formirana jer najgore bi bilo da smo išli na nove izbore. Izbori bi doveli do potpunog razočarenja građana i gubitka povjerenja u sam demokratski poredak, što bi dovelo do slabog odaziva birača i sigurne pobjede Radikalne stranke, smatra Dulić.

Osim toga, kaže, stvoreni su jasni politički blokovi koji su se distancirali od radikala pa je i sam Koštunica shvatio da ipak ne može koalirati baš sa svakim, u posljednjem slučaju s radikalima.

Upitan što misli o izrečenoj kazni za ubojice bivšeg premijera Zorana Đinđića, Dulić kaže da je zadovoljan maksimalnom kaznom.

- No, taj proces još nije završen, treba pronači nalogodavce, naručitelje tog ubojstva, treba utvrditi tko ih je poticao i ohrabrivao na taj čin te tko je stvarao atmosferu u društvu pogodnu da do tog atentata dođe. To bi bilo zdravo za ovo društvo, koje ima mnogo trauma iz prošlosti i jedini način da se te traume izliječe je otvoriti konačno neke teške teme, riješiti ih i zauvijek zatvoriti, rekao je Dulić dodavši da se radilo o teškom ispitu za srpsko pravosuđe s obzirom na nedavnu prošlost tog sustava, no da mu je drago da je granica konačno prijeđena i da je ovaj postupak uspješno provelo do kraja.

- Svi smo se malo pribojavali hoće li sud to biti u stanju, priznao je Dulić.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se