Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastup na CNN-u

Mediji i ekonomisti iskritizirali intervju slovenske premijerke na engleskom!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska premijerka Alenka Bratušek nije se proslavila četvorominutnim razgovorom za televizijsku mrežu CNN u kojemu je ponavljala da Slovenija 'nije Cipar' i da će 'sama riješiti svoje probleme'.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Walter Zakrajšek - 3 Blizu granice s Hrvatskom Završena akcija spašavanja: Otkriveno stanje speleologa, a spasilačka služba razmišljala je i o miniranju Slovenski specijalci, ilustracija Velika akcija Slovenski specijalci upali u osnovnu školu: Uhićena je učiteljica

Sve to ispričala je na prilično oskudnom engleskom jeziku ne navodeći pri tom konkretne planove slovenske vlade, dominantna je ocjena slovenskih medija.

Slovenija se zadnjih tjedana spominje kao zemlja kojoj bi mogla biti potrebna međunarodna financijska pomoć, što nova vlada Alenke Bratušek rezolutno odbija, tvrdeći da sama ima plan kako izaći iz teškoća koju predstavljaju bankarski sektor s visokim iznosima loših kredita te prezadužena poduzeća, što ugrožava i financijsku stabilnost države s obzirom na visok udjel državnog vlasništva u financijskom i realnom sektoru.

>> Milanović: Ingrid dobro govori engleski, za razliku od nekih profesora tog jezika

"Vjerujem da možemo sami riješiti naše probleme. Mi znamo što moramo učiniti, mi to možemo i mi ćemo to napraviti", rekla je Bratušek u razgovoru s novinarom Richardom Questom. "Slovenija apsolutno nije Cipar, naš bankarski sustav ima teškoće, ali nije prevelik poput ciparskog. Sami ćemo riješiti naše probleme, a znamo i kako. Ne treba nam financijska pomoć nego nam je potrebno vrijeme", kazala je Bratušek.

Intervju postao hit

Video s premijerkinim izjavama za CNN u Sloveniji je u srijedu postao pravi medijski hit, uz opću ocjenu da su predsjednicu vlade njeni stručnjaci za komunikaciju na intervju slabo pripremili. Tako je kamera otkrila da Bratušek tijekom razgovora više puta pogledava prema napisanim bilješkama dijelom diskretno sakrivenima iza buketa cvijeća na stolu, njeni odgovori su se doimali naučenima, a ograničavajući faktor bio je i oskudan engleski jezik kojim se Bratušek služila.

Mediji tvrde da je još više kritika nastup Bratušek na CNN-u dobio od slovenskih ekonomista i financijskih stručnjaka. Oni smatraju da je njen nastup bio "katastrofalan" jer je propustila dobru priliku da međunarodnu poslovnu javnost i financijska tržišta smiri najavama o konkretnim sljedećim potezima svoje vlade usmjerenima na financijsku stabilizaciju države i sanaciju banaka, navodi poslovni list "Finance".

'Nastup je bio komunikacijska katastrofa'

Ekonomist Marko Jaklič izjavio je za "Finance" da je nastup premijerke na CNN-u bio komunikacijska katastrofa jer nije rekla ništa konkretno, u prvom redu ništa o vremenskom okviru za sanaciju banaka, što se od nove vlade očekuje.

"Ako premijerka smatra da će izjavama kako Slovenije apsolutno nije Cipar djelovati na financijska tržište koja dižu cijenu slovenskog zaduživanja jako se vara. Imala je izuzetnu priliku, ali je nije iskoristila", rekao je Jaklič. Slično je stajalište u izjavi za "Finance" dao i ekonomist Davorin Kračun, nekadašnji ministar gospodarstva.

"Zaklinjati se da mi znamo i da možemo sami nije dovoljno. Zbog toga troškovi slovenskog zaduživanja rastu. Tržištima je potrebno predstaviti konkretne planove sanacije bankarskog sistema i prezaduženih poduzeća. Praznu retoriku trebaju zamijeniti prave odluke koje će donijeti vlada i koje će potvrditi parlament, a onda valja osigurati i odgovarajuću medijsku komunikaciju s međunarodnom javnošću", izjavio je Kračun. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene