444929
444929
444929
444929
444929

Od 14 uhvaćenih traženih kriminalaca, 8 ih je pronađeno putem interneta

  • , 29.07.2016., 19:33
  • Autor:
  • komentara

U šest mjeseci od pokretanja web stranice europskih najtraženijih bjegunaca. Od 14 bjegunaca za kojima se tragalo i koji su stavljeni 'iza rešetaka', osam ih pronađeno pomoću 'online' platformi.

 
 
 
 
Najtraženiji europski bjegunci (Foto: Europe's most wanted)
Najtraženiji europski bjegunci (Foto: Europe's most wanted)

Šest mjeseci nakon lansiranja web stranice europskih najtraženijih bjegunaca "Europe’s Most Wanted Fugitives" 14 bjegunaca za kojima su tragale članice EU uspješno su stavljeni "iza rešetaka", a osam ih je, prema policijskim podacima, uhićeno zahvaljujući pomoći građana i 'online' platforma.

"U najmanje osam slučajeva uhićenja, traženje pomoći javnosti i 'online' platforma odigrali su značajnu ulogu u lociranju i uhićenju kriminalaca u bijegu", kažu u MUP-u.

Podsjećaju da je riječ o namjenskoj web stranici (www.eumostwanted.eu) na kojoj javnost može doći do informacija i pomoći policiji u traganju za najtraženijim europskim bjeguncima.

Stranica koju je stvorila Europska mreža timova za aktivno traganje, uz pomoć Europola, daje informacije o profilu bjegunaca uz pojašnjenje za koje su kazneno djelo osuđeni ili osumnjičeni.

ENFAST je mreža policijskih službenika iz 28 zemalja članica Europske unije i pridruženih država, specijaliziranih za poduzimanje žurnih i brzih akcija za lociranje i uhićenje bjegunaca.

"Zahvaljujući povećanoj pozornosti medija oko ovog projekta te informacijama koje su bile dostupne javnosti, policijski službenici diljem Europe bili su u mogućnosti locirati osam bjegunaca objavljenih na web stranici, od čega ih je šestero locirano u zemlji različitoj od one u kojoj su inicijalno bili traženi. Ukupno je 14 bjegunaca uhićeno. U odnosu na originalni popis bjegunaca iz siječnja, njih 28 je i dalje u bijegu", izvijestio je MUP na svojoj internetskoj stranici. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se