Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pronašli su krivca

Zbog poruke na internetu svi ga krive što je Trump postao predsjednik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dosta vam je vijesti o Donaldu Trumpu? Koješta. Evo kome zapravo možete zahvaliti za to, ako je vjerovati internetu.

Godine 2013. Russel Steinberg (26),comunity manager iz New Yorka, odgovorio je na jedan objavljeni status na Twitter profilu Donalda Trumpa. Korisnici interneta vjeruju, da je to bio presudan trenutak, zbog kojeg SAD danas ima Trumpa za predsjednika.

Pročitajte i ovo Podaci - 1 Brzina interneta Hrvatski Telekom mora platiti 5,9 milijuna eura: "Određivanje ovakve drakonske kazne je izvan svakog razumnog okvira" Donald Trump Optužio velike tehnološke kompanije Trump pozvao na ukidanje američkog Ustava: Sve je krenulo nakon objave internih mailova Twittera

"Sjećam se toga prilično jasno. Slijedio sam Donalda Trumpa na Twitteru u to vrijeme i on je stalno napadao predsjednika Obamu, što me nerviralo. Htio sam mu odgovoriti nešto što bi izazvalo njegovu reakciju, samo radi moje vlastite zabave", priča Russell Steinberg za New Statesman.

Tad je napisao u odgovoru na jedan od Trumpovih tvitova o Obami: "Ako toliko mrzite Ameriku, trebali biste se kandidirati za predsjednika i popraviti stvari".

Trump mu je ubrzo vrlo znakovito odgovorio: "Pripazi!".

Unutar tjedan dana, nakon što se pohvalio svojim prijateljima, Steinberg je zaboravio na svoju razmjenu s tad budućim američkim predsjednikom. Tri godine kasnije, od 8. listopada 2016. pa nadalje, stvari su se rapidno promijenile.

Navedenog datuma, Steinberg je završio na svim svjetskim naslovnicama. "Upoznajte čovjeka koji je stvorio monstruma zvanog Trump", samo je jedan od brojnih naslova, koji su praktički iscrtali metu na njegovim leđima.

Počele su stizati neugodne poruke na njegov Twitter, a nije dugo trebalo da komentari postanu rasistički, odnosno antisemitski, s obzirom na njegovo prezime. Naposljetku, kaže Steinberg, dobio je i prijetnje smrću.

Jednu takvu prijetnju prijavio je Twitteru pa je Twitter reagirao i suspendirao profil, ispostavilo se na kraju, jedne američke srednjoškolke, koja mu je prijetila. Njezina prijateljica poslala mu je poruku na Twitteru u kojoj mu je rekla, između ostalog i "je** se", zbog toga što je njezinoj prijateljici profil suspendiran. "Znaš, ako ti svi šalju prijetnje smrću u porukama, možda to i zaslužuješ", dodala je ista korisnica.

To je samo mali isječak lavine internetskog otrova koji je Steinberg trpio i trpi još uvijek. Samo je zahvalan što 8. studenog 2016. nije bio na radnom mjestu, jer je imao upalu pluća i liječio se kod kuće. "Hvala Bogu što sam bio bolestan, a ne na poslu s otvorenim Twitterom, jer mislim da bi me to izludilo", priznaje.

I danas Steinberg dobiva poruke na Twitteru, u kojima ga se vrijeđa i naziva monstrumom, jer je "doveo" Trumpa na vlast.

Ipak, najveća ironija leži u tome što je Steinberg bio pristaša Hillary Clinton i donirao za njezinu kampanje te volontirao u istoj. No, internet je plitak, površan i teško oprašta. Čak i najobičniju, potpuno bezazlenu šalu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene