Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porošenko ljutit:

'Nakon sporazuma iz Minska, ofenziva Rusije je znatno pojačana!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinska vojska priopćila je u subotu da nema popuštanja u ofenzivi proruskih pobunjenika u istočnoj Ukrajini koji pokušavaju zauzeti što više teritorija prije nego što na snagu stupi primirje u ponoć, odnosno 23 sata po srednjoeuropskom vremenu.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je da će u subotu telefonom razgovarati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, a potom i s američkim predsjednikom Barackom Obamom kako bi razmotrili situaciju na istoku zemlje prije stupanja na snagu dogovorenog primirja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Po njima tuku 'profesionalci' Ukrajinska vojska povukla se iz zračne luke u Luhansku Slika nije dostupna Eksplozije u Donecku Kijev optužuje Rusiju da priprema intervenciju

Porošenko će s čelnicima Njemačke i Francuske razgovarati u 16 sati po srednjoeuropskom vremenu (CET), a s Obamom u 18 sati.

Sporazum o primirju predviđa uspostavu tampon zone i povlačenje teškog naoružanja odgovornog za smrt više od 5.000 ljudi u sukobu koji je izbio prije gotovo godinu dana. "Pobunjenici pokušavaju prije ponoći završiti taktički važne planove da prošire teritorij pod svojom kontrolom, posebice u smjeru Debalceva", rekao je glasnogovornik ukrajinske vojske Andrij Lisenko na brifingu u Kijevu.

Debalcev, strateški prometni čvor sjeveroistočno od grada Donecka kojega nadziru proruski pobunjenici, i u središtu je najžešćih borbi posljednjih tjedana.

Sukobi su bjesnili oko željezničkog čvora Debalceva na pola puta između pobunjeničkih središta Doneck i Luhansk te oko strateške luke Mariupol na obalama Azovskog mora, po ukrajinskoj vojsci.

Pojačani napadi

Ukrajinska vojska ustvrdila je da je došlo do "pokušaja pobunjeničkog napada s višecjevnim bacačima raketa i tenkovima" na položaje na jugoistočnom rubu Debalceva, poprišta intenzivnih sukoba već tjednima gdje su ukrajinske postrojbe gotovo opkoljene.

"Nema zatišja, štoviše pobunjenici nastavljaju napade na Debalcev", rekao je vojni glasnogovornik Antoli Stelmak u televizijskom intervjuu.

VIDEO Tko su zapravo borci u paravojnim skupinama u Ukrajini?

Izgledi za uspjeh sporazuma iz Minska čine se sve slabiji nekoliko sati prije prekida vatre koji bi trebao stupiti na snagu u subotu u 23 sata. Stanje na tim žarištima kao i blizu ruševina zračne luke Doneck bit će test za prekid vatre, dogovoren sporazumom Minsk 2 potpisanim u četvrtak nakon diplomatskog maratona ruskog predsjednika Vladimira Putina, ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka te njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Francoisa Hollandea.

Američki veleposlanik u Ukrajini Geoffrey Pyatt napisao je u subotu na Twitteru da se radi o "ruskim a ne separatističkim" sustavima blizu Debalceva uključujući sustave protuzračne obrane.

Dobrovoljci regimente Azov koji brane Mariupol, sa svoje su strane rekli da su "oklopna vozila bez znakova identifikacije prodrla na ukrajinski teritorij iz Novoazovska", obalnog grada na granici s Rusijom, pod pobunjeničkim nadzorom 30 km od Mariupola.

"Neprijatelj je počeo napadati naše položaje u Širokinu. Koriste tenkove i topništvo", priopćio je Azov. Širokin se nalazi na 10 km od Mariupola.U Mariupolu, topnička paljba odzvanjala je u subotu ujutro svjedočeći o blizini sukoba.

Hoće li se držati dogovora?

"Nažalost, nakon sporazuma iz Minska, ofenziva Rusije je znatno pojačana. Sporazumi iz Minska u velikoj su opasnosti", izjavio je ukrajinski predsjednik Porošenko.

Čelnici sedam najvećih svjetskih gospodarskih sila G7 Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Britanije i SAD-a pozvali su na "strogo poštivanje" sporazuma te izrazili "spremnost na uvođenje" sankcija protiv onih koji bi prekršili taj sporazum, piše u priopćenju ureda francuskog predsjednika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene