Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Integracija muslimana u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački ministar unutarnjih poslova izjavio je u četvrtak kako dio islamskog svijeta tek treba usvojiti vrijednosti prosvjetiteljstva i da Europska unija treba pomoći u integraciji muslimana educiranjem muslimanskih vjerskih službenika imama.

Wolfgang Schaeuble je tijekom posjeta Bruxellesu izjavio da će njemačko predsjedanje EU-om iskoristiti kako bi se uspostavio širi dijalog EU-a s muslimanskim čelnicima, a s ciljem njihove bolje integracije, smirivanja napetosti i borbe protiv 'rastućeg terorizma'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čudna demonstracija U parlement s burkom: Australska senatorica vodi kampanju protiv nošenja islamske odjeće Slika nije dostupna Projekt vrijedan 50 milijuna Uskoro počinje gradnja Islamskog kulturnog centra u Sisku

'Dio islamskog svijeta tek treba usvojiti prosvjetiteljstvo', rekao je taj kršćansko-demokratski političar, govoreći o europskom pokretu iz 17. i 18. stoljeća koji je, umjesto tradicije, isticao vrijednosti slobode i razuma.

'Ne smijemo biti arogantni, nego se nadati. Konačno, i kršćanstvo je stoljećima vodilo krvave ratove sve dok prosvjetiteljstvo nije zaživjelo, a dio kršćanstva i danas pokazuje znakove povratka tom smjeru', istaknuo je Schaeuble.

Po njegovim riječima, islamski svijet mora prihvatiti činjenicu da je jednakost muškaraca i žena univerzalno načelo zajamčeno UN-ovom poveljom i da nije 'neka osobitost' Europe.

'Svatko tko ne može prihvatiti to načelo daleko je od osnovnih
principa 21. stoljeća. U interesu je islama da ga prihvati posve jasno i odlučno', dodao je njemački ministar.

Najavio je da će Njemačka s Europskom komisijom potaknuti inicijativu za školovanjem islamskih svećenika koji će na taj način pomoći integraciju mladih muslimana u europsko društvo, umjesto da promiču segregaciju.

Berlin je već u tom smislu počeo razgovore s Turskom, odakle dolazi većina njezina muslimanskog stanovništva, kako bi imami poslani u tu zapadnoeuropsku državu govorili njemačkim jezikom, istaknuo je Schaeuble.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene