Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strava u centrima za liječenje

PAKAO NA ZEMLJI 'Srce mi se slomilo kad su mi stavili lance. Zahod mi je rupa u sobi. Često me tuku.'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osobe s mentalnim i psihičkim poteškoćama u Indoneziji redovito su vezani lancima i zatvarani u kaveze, a nerijetko izloženi i seksualnom nasilju.

Organizacija Human Rights Watch (HRW) objavila je kako je 57 tisuća osoba u Indoneziji, koje imaju mentalne probleme, izloženo zlostavljanju i od strane svojih obitelji i od strane institucija koje bi trebale o njima skrbiti.

U najnovijem izvješću nalazi se 375 slučajeva o tzv. 'pasungu', osoba koje su vezivane lancima i zatvarane u nehumanim uvjetima samo zato jer su imale ili imaju određenih psihičkih poteškoća. Najgori dokumentirani slučaj je žena koje je bila 15 godina zaključana u sobi, a ovo su još neki.

Pročitajte i ovo Heather Mack Dugo će biti iza rešetaka Zbog nasljedstva vrijednog 1,3 milijuna eura ubila majku i sakrila njeno tijelo u prtljažnik Sudar prigradskih vlakova u Indoneziji Uzrok nesreće nije poznat VIDEO Sudar vlakova u Indoneziji: Ima mrtvih i ranjenih, spasioci tragaju za preživjelima



Rafi (29) - Yayasan Galuh rehabilitacijski centar, kolovoz 2015.

'Kod kuće su me vezali plastičnim užetom. Srce mi se slomilo kad su mi stavili lance. Čine to često, a traje od jednog dana do jednog tjedna. Zahod mi je rupa u sobi. Često me udaraju, ponekad samo jer se upiškim ili se naljutim. Recite to vladi. Želim ići kući.'

Asmirah (22), zdravstveni centar Brebes, kolovoz 2015.

'Zamislite pakao na zemlji. Tako je ovdje.'

Ismaya, 24 godišnja žena, ispričala je kako je bila u bolnici okovana, u lancima, tri tjedna.

'Ruke su mi zavezali uzicom za pse, a na nogu su mi stavili lanac. Pokušala sam se osloboditi, ali što sam više pokušavala, više me boljelo. Nije bilo zahoda. Vrištala sam da trebam ići na toalet, ali nisu mi nikada dozvolili', kazala je Ismaya.



Ipak, većina slučajeva 'pasunga' registrirana je u ruralnim krajevima, gdje obitelji oboljelih nemaju nikakva znanja o mentalnim bolestima a nema niti liječničke skrbi. U zemlji od 250 milijuna stanovnika tek je 48 ustanova u kojima se psihički oboljeli mogu liječiti. Najveći je problem neukih stanovnika koji misle da je osoba koja ima mentalnih problema 'opsjednuta'.

Carika (29) je provela četiri godine zatvorena u štali, zajedno s kozama. Tamo je jela, spavala, vršila nuždu, moleći obitelj da je pusti. Oslobođena je zahvaljujući anti-pasung policiji, nakon velike javne kampanje koju je započeo jedan indonezijski novinar. Nakon što je oslobođena, smještena je u ustanovu, no tamo je bilo jednako loše - dobivala je elektrošokove, a silovao ju je jedan od pacijenta.

'Davali su mi elektroškove. Bila sam budna, sve sam gledala. Ruke su mi bile vezane za krevet', opisala je, no prema HRW, elektrošokovi su rutina u indonezijskim centrima za psihički oboljele.



Carika je vraćena obitelji, no prema posljednjim informacijama HRW-a, opet su je zatvorili u šupu. Vlada Indonezije procjenjuje da trenutno užase 'pasunga' prolazi 18 tisuća ljudi, prenosi Independent.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene