Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izdani novi naputci

Muslimani tijekom molitve okrenuti u pogrešnom smjeru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Indonezijski muslimani odnedavno su tijekom molitvi okrenuti u smjeru Afrike umjesto u smjeru Meke u Saudijskoj Arabiji, a vjerske vlasti bile su prisiljene izdati novi ukaz kako bi vjernici izbjegli pogrešnu procjenu.

U ožujku je indonezijsko Vijeće ulema izdalo fatvu prema kojoj se svi muslimani tijekom svakodnevnih molitvi trebaju okrenuti prema zapadu. No ispalo je da zapad nije u smjeru Ćabe, najsvetijega islamskog hrama u Meki, zbog čega je u ponedjeljak Vijeće izdalo novi ukaz, savjetujući vjernicima da se tijekom molitve okrenu prema - sjeverozapadu.

Pročitajte i ovo Prabowo Subianto (L) i Gibran Rakabuming Raka (D) "Najbolji Indonežani" Nakon neslužbenih rezultata Subianto proglasio pobjedu, rivali daleko iza njega Ksenobofija (Foto: Dnevnik.hr) Burne reakcije Molitva na parkingu: Sisački imam odgovorio je li uobičajeno da muslimani mole na ulici

'Malo smo izmijenili smjer prema kojemu se vjernici trebaju okrenuti tijekom molitvi, no to ne znači da se sada džamije trebaju srušiti', kazao je predsjednik Vijeća Amidan Šaberah. No čini se da spomenuti ukaz i izmjena ne muče previše lokalno muslimansko stanovništvo. 'U skladu s Kuranom, prema kojoj god strani se okrenete, ugledat ćete Alahovo lice', rekao je jedan stanovnik Džakarte.

S obzirom na to da je Indonezija najmnogobrojnija muslimanska zemlja na svijetu, Vijeće ima ovlast izdavati ukaze i naputke kada je riječ o vjernicima. Od Vijeća se u utorak očekuje donošenje fatve kojom će se ispijanje kave pripravljene od izmeta mačaka cibetki proglasiti prihvatljivim i dopuštenim. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene