455459
455459
455459
455459
455459

Indijski gradovi guše se u smogu, razina zagađenja na alarmantnoj razini

  • , 31.10.2016., 13:35
  • Autor:
  • komentara

Razina zagađenja u New Delhiju i velikim dijelovima Indije dostigla je alarmantno visoke razine u ponedjeljak, dan nakon festivala Diwali koji se slavi uz vatromete i raširenu upotrebu pirotehnike.

 
 
 
 
Svjetska zdravstvena organizacija proteklih je godina proglašavala Delhi jednim od najzagađenijih gradova na svijetu (Foto: AFP)
Svjetska zdravstvena organizacija proteklih je godina proglašavala Delhi jednim od najzagađenijih gradova na svijetu (Foto: AFP)

Indijci su u nedjelju navečer u svojim domovima zapalili uljane lampice i svijeće, te bacali petarde kako bi proslavili Diwali, hinduistički festival svjetla koji simbolizira pobjedu dobra nad zlom.

Podaci indijske agencije za istraživanje kvalitete zraka i meteorološka predviđanja SAFAR pokazuju kako je zagađenje u glavnom indijskom gradu u ponedjeljak na 10 mjesta dosegnulo najvišu službenu razinu. Delhi je jutros prekrio gusti smog, smanjivši vidljivost diljem grada.

Koncentracija lebdećih čestica PM10, posebno štetnih za zdravlje, bila je više od 1600 mikrograma po kubnom metru, dok je sigurna razina oko 100.

PM2.5, standardna mjera kvalitete zraka, 14 je puta veća od sigurne razine, prenosi televizija NDTV.

Opasna razina zagađenja

Gradovi u sjevernoj Indiji poput Kanpura i Lucknowa, kao i financijski centar Mumbai, također su zabilježili opasne razine zagađenja.

Svjetska zdravstvena organizacija proteklih je godina proglašavala Delhi jednim od najzagađenijih gradova na svijetu.

UNICEF je u ponedjeljak objavio izvještaj u kojem stoji kako jedno od sedmero djece, živi u područjima s najtoksičnijim razinama zračnog zagađenja. Većina ih je u južnoj Aziji.

Oko 600 tisuća djece mlađih od 5 godina svake godine umire zbog bolesti povezanih sa zračnim zagađenjem, dodaje UNICEF.

Stručnjaci su ove godine upozoravali da će zagađenje od Diwalija biti gore nego protekle dvije godine zbog faktora poput vlažnosti zraka i brzine vjetra.

Uvođenje pročišćivača zraka

Ministar zdravstva Delhija Satyendra Jain tvrdi kako su kampanje kojima se pozivalo na manju upotrebu pirotehnike bile uspješne jer su ju ljudi koristili 40 posto manje u odnosu na prošlu godinu.

No Indijci su na društvenim mrežama kritizirali vladu zbog opasnih razina zagađenja i nedostatka senzibiliteta prema javnosti.

Gust promet, paljenje usjeva s obližnjih farmi, industrijske emisije i spaljivanje smeća i ulja za kuhanje su faktori velikog zagađenja zraka u Delhiju tijekom zime, stoga su tamošnje vlasti nedavno najavile uvođenje pročišćivača zraka. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.



DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se