Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ogorčenje i podrška

Indijce podijelio komentar gurua da je studentica sama kriva za silovanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komentirajući brutalno silovanje 23-godišnje studentice, koja je u konačnici podlegla ozljedama, jedan je indijski guru izjavio da ona sama snosi dio krivnje za zločin. Njegov je komentar podijelio indijsko društvo.

Komentar jednog indijskog duhovnog vođe o tome kako djevojka koja je ubijena nakon grupnog silovanja u indijskom autobusu i sama nosi dio krivnje izazvao je zgražanje mnogih u toj zemlji, ali njegovo mišljenje odražava duboko ukorijenjen šovinizam koji dijeli velik dio društva.

Toga 16. prosinca 23-godišnja studentica fizioterapije i njezin prijatelj ostavljeni su u krvi na cesti, nakon što su nju silovali i pretukli u autobusu. Dva tjedna poslije od unutrašnjih je ozljeda umrla u singapurskoj bolnici.

Pročitajte i ovo Trojica muškaraca osumnjičenih za silovanje blogerke Užas u Indiji Grupno silovali blogericu: Uhićena preostala četiri osumnjičenika Trojica muškaraca osumnjičenih za silovanje blogerke Strašan zločin Objavljene prve fotografije uhićenih zbog brutalnog silovanja blogerice: "Prislonili su mi nož na vrat i rekli da će me ubiti"

>> Brutalno silovanje: 'Optuženici će reći da nisu krivi'

"Krivnja nije jednostrana", rekao je ovaj tjedan svojim sljedbenicima guru Asaram Bapu i dodao kako bi napadači bili odustali da ih je studentica molila u ime Božje i rekla im da je "slabijega spola". Takvo je gledište izazvalo ogorčenje u sve snažnijoj indijskoj urbanoj srednjoj klasi.

Prosvjednici spaljuju lutke s guruovim likom uz njegovo sjedište u zapadnoj Indiji, a Twitter je pun poruka u kojima ga opisuju kao "srednjovjekovnog" i "mizoginog".

No on nije usamljen. Slično mišljenje izražavaju i vodeće ličnosti u društvu, ne samo rubne. Neki su političari poručili učenicama da ne nose suknje, a ženama da se odijevaju skromno te da navečer ne izlaze.

Prije ovoga zločina koji je u prosincu izazvao val prosvjeda, bilo je uobičajeno da policija u slučajevima spolnoga nasilja okrivljuje ženinu odjeću ili činjenicu da je žena radila s muškarcima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene