Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Indija: U 20 godina ubijeno 10 milijuna djevojčica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deset milijuna djevojčica ubili su njihovi roditelji u Indiji u posljednjih 20 godina, bilo prije rođenja bilo odmah nakon, izjavila je indijska ministrica za žene i razvoj djeteta Renuka Chowdhury, ocjenjujući to kao "nacionalnu krizu".

UNICEF-ovo izvješće koje je objavljeno ovaj tjedan navodi da se u Indiji svaki dan rodi 7.000 djevojčica manje nego što to globalni prosjek, najviše zbog činjenice da su ženski fetusi pobačeni nakon utvrđivanja spola, ali i ubijanjem ženske novorođenčadi.

Pročitajte i ovo Kolesterol Liječnici upozoravaju Zabrinjavajući podaci: Sve je više djece s povišenim kolesterolom Vojnici koji se bore protiv Boko Harama Otmica iz škole Djevojčica koju je prije 10 godina oteo Boko Haram spašena je, ali nije bila sama...

"To su šokantni podaci i ukazuju na nacionalnu krizu", kazala je Renuka Chowdhury.

"Djevojčice se smatraju većom odgovornošću kod većine Indijaca, posebno zbog zabranjene ali postojeće prakse miraza kada roditelji mladenke plaćaju obitelji mladoženje u novcu ili imovini.

Muškarce se osim toga smatra nositeljem potomstva, a socijalne predrasude negiraju ženama pravo na obrazovanje i poslove.

U nekim državama, kako je kazala ministrica, novorođene djevojčice se ubijaju tako da im se u nosnice sipa pijesak ili sok od rajčica.

"Nakon rođenja, kada dijete prvi put otvori usta u njih i u nosnice se sipa pijesak i izaziva smrt gušenjem", rekla je Chowdhury, pozivajući se na podatke iz države Rajasthan.

"Pokapaju djecu u lonce i lonce zakapaju. Stavljaju im duhan u usta. Vješaju ih naopačke i suše kao divlje cvijeće", dodala je.

"U ovoj zemlji više strasti imamo za tigrove. Imamo ljude koji se bore za pse na cesti. Ali imamo cijelo društvo koje nemilosrdno uništava žensku djecu".

Prema popisu iz 2001. godine, na 1.000 dječaka rađale su se 933 djevojčice, dok je u "najpogođenijoj" državi Punjab bilo 798 djevojčica na 1.000 dječaka.

Odnos rođenih dječaka i djevojčica promijenio se u korist dječaka nakon 1991. godine kada je u Indiji postalo moguće ultrazvukom utvrditi spol djeteta. Iako je to ilegalna praksa, vrlo je raširena i često vodi do pobačaja ženskih fetusa.

Chowdhury je upozorila da opadanje broja rođenih djevojčica uzrokuje smanjenje indijskog BDP-a za jedan posto i dovelo je do manjka djevojčica u nekim državama kao što je Haryana, gdje je u jednom slučaju četvero braće moralo oženiti jednu ženu.

Poboljšanje ekonomske situacije žena je ključ promjene, istaknula je indijska ministrica.

"Čak i danas kada odete u hram blagoslivljaju vas rečenicom 'Imali mnogo sinova'", dodala je.

Onog trenutka kada date ženi moć da zarađuje više ili jednako kao muškarac, kazala je Chowdhury, socijalne će predrasude nestati.

Praksa ubijanja ženskog djeteta prevladava kod obrazovanijih, uključujući i područje New Delhija, što je veći izazov za vladu,
kazala je ministrica.

"Kako reći obrazovanim ljudima da to ne smiju činiti? A to su ljudi koji će se ženskim božicama moliti za snagu, ali neće oklijevati ubiti žensko dijete", dodala je Chowdhury.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene