Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napad u Mumbaiju

Indija optužila Pakistan, Koucher ga brani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Indijski ministar vanjskih poslova Pranab Mukherjee izjavio je da su skupine u Pakistanu odgovorne za islamističke napade u Mumbaju, a šef francuske diplomacije Bernard Kouchner tvrdi kako pakistanska vlada nije umiješana u te napade, iako su u njima možda sudjelovali pakistanski državljani.

Indijski ministar je rekao i da će indijski premijer Manmohan Singh tijekom razgovarati s pakistanskim predsjednikom Asifom Ali Zardarijem, prema PTI-ju.

Pročitajte i ovo Napad na Ukrajinu - 1 Oštećena bolnica Rusija izvela novi napad: U gradu Černihivu poginulo najmanje 13 ljudi Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

Ministar vanjskih poslova obratio se novinarima u Jodhpuru, u državi Radžastanu, na zapadu Indije.

U obraćanju naciji u četvrtak indijski premijer Manmoan Sing je izjavio da su teroristički napadi u Mumbaiju vjerojatno planirani u inozemstvu.

U Mumbaiju je prema dosadašnjim podacima u napadima terorista poginulo 125 osoba, a više od 300 ih je ranjeno.

Kouchner: Pakistanska vlada nije umiješana 

'Nije Pakistan iako možda jesu Pakistanci' počinili te napade, izjavio je Kouchner na radiju France Inter. 

>> Mumbai: Oslobođeno 93 taoca

Kouchner je istaknuo da je Pakistan 'promijenio režim' s dolaskom predsjednika Asifa Ali Zardarija, 'odlučnog boriti se protiv terorizma' i 'približiti se Indiji' te povratiti nadzor nad vojskom i tajnim službama, često optuživanima za suradnju s ekstremistima.

'Svi misle da su napade izvršile osobe povezane s Al Qaidom ali se mora priznati da se možda radilo o skupinama koje je osposobljavala pakistanska vojska povezanim s talibanima, ali ne vlada, sigurno ne', tvrdi ministar. 

'Treba pomoći i imati povjerenje' u Pakistan koji je 'istodobno slaba ali i neophodna karika' u tom dijelu svijeta, naglasio je on.

Pakistan je demantirao da je umiješan u napade u Mumbaiju, nakon što su indijski dužnosnici ustvrdili ili dali naslutiti da počinitelji napada dolaze iz te zemlje.

Kouchner je podsjetio da je pakistanska vlada pozvana da sudjeluje na konferenciji zemalja susjeda Afganistana, predviđenoj za 14. prosinca u Parizu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene