Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj karijere

Indiana Jones dobio otkaz i još mu poručili: Ponesi i šešir!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od najpoznatijih arheologa sveta, egiptolog Zahi Hawass dobio je otkaz kao ministar za starine Egipta. Čovjek po kome je napravljen lik Indijane Jonesa na 'Twitteru' ispraćen uz riječi 'ponesi i šešir'.

Jedan od najpoznatijih Egipćana po svojoj borbi za očuvanje nasljeđa te zemlje doktor Zahi Hawass dobio je otkaz sa dužnosti ministra za antikvitete, piše britanski dnevnik Daily Telegraph. Doktor Hawass je nazivao sebe 'pravim Indijanom Jonesom' i bez njega je skoro bilo nezamislivo vidjeti bilo koji televizijski program povezan sa prošlošću Egipta.

Pročitajte i ovo Morski pas žrtva ostala bez ruke Stravičan napad morskog psa u poznatom ljetovalištu: Prijateljice su bile u moru, a napravile su kobnu pogrešku Ilustracija Upućeni trgovci potvrdili Rusija prodala pola milijuna tona pšenice po nižoj cijeni jednom od najvećih svjetskih uvoznika

On je sada postao posljednja žrtva reformi egipatske vlade pošto je otpušten sa dužnosti ministra za antikvitete. Doktor Hawass je u proteklih godina bio direktor egipatskog Vrhovnog savjeta za antikvitete, a prije toga bio je zadužen za piramide i sfinge na platou Giza izvan Kaira.

U čast toga što ga je američki filmski producent George Lucas konzultirao pre nego što je stvorio lik Indijane Jonesa, kojeg je u više filmova igrao Harrison Ford, doktor Hawass je rijetko kada viđen u javnosti bez specifičnog šešira. Međutim, pošto je postao ministar za antikvitete što je bila jedna od posljednjih odluka Hosnija Mubaraka na dužnosti predsjednika, otpušten je sa te dužnosti na zahtjev antivladinih demonstranata.

Po objavljivanju vijesti o odlasku doktora Hawassa sa funkcije, društvene internet stranice poput 'Twittera' preplavljene su komentarima poput 'Kletva mumije na djelu', te 'Zahi Hawass više neće biti u svakom televizijskom programu iz Egipta' do mnogo jednostavnijih kao što je 'Molim te, ponesi i šešir'. Doktor Hawass bio je popularan među novinarima, posjetiocima i jedno vrijeme među Egipćanima zbog svog stila i posvećenosti promociji egipatskih blaga.

Ali, lokalni arheolozi su ga optuživali da je preuzimao njihove zasluge i da 'reciklira' otkrića radi publiciteta. Egipatski premijer Esim Šaraf je tokom vikenda popustio pred neprestanim protestima mladih aktivista, koji tvrde da privremeni vrhovni vojni savjet, koji vodi zemlju do novih izbora, preuzima previše vlasti. Šaraf je otpustio polovinu ministara iz vlade, među kojima je i doktor Hawass.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene