Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO Milanović najavio izvanrednu konferenciju za medije: Pogledajte što je dočekalo novinare

Hoće li ih pronaći?

'Imamo razloga vjerovati da su rudari živi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čileanski predsjednik Sebastian Pinera izjavio je da postoje razlozi koji ulijevaju nadu da su 33 rudara koja su već devet dana zarobljena na dnu rudnika na sjeveru zemlje još živa.

‘I dalje vjerujemo da ćemo ih pronaći žive, jer uvjeti u kojima su rudari, što se tiče ventilacije i zalihe vode, potkrjepljuju tu nadu’, rekao je predsjednik u prigodi svog trećeg posjeta mjestu nesreće.

Pročitajte i ovo Posljedice požara u Čileu Požari u Čileu VIDEO/FOTO Bijesne šumski požari, poginulo više od 50 ljudi: Crni dim suklja u nebo, na cestama pronalaze tijela Slika nije dostupna 'Dođe mi da se zakopam u rupu' Sjećate se rudara koji su 69 dana proveli pod zemljom? Za to nitko nije kriv!

U petak su uprava rudnika i zaposlenici izjavili da rudari mogu računati s količinom vode i kisika koji su u rovovima u prirodnom stanju.

>> 34 rudara pod zemljom: Odroni prekinuli spašavanje

Predsjednik je posjetio mjesto nesreće, rudnik bakra i zlata u San Joseu, pokraj Copiapa, 800 km sjeverno od Santiaga, gdje su 5. kolovoza zbog urušavanja rudari ostali zarobljeni na dubini od 700 metara.

Nakon nesreće nema nikakvih informacija o rudarima. Spasilačke ekipe se pokušavaju probiti do njih, bilo kroz ventilacijske otvore ili bušenjem kanala, zasad bez uspjeha.
Nesreća u San Joseu, najteža u novije vrijeme, potresla je Čile koji ima dugu rudarsku tradiciju i gdje je razina sigurnosti uglavnom dobra, napose u većim rudnicima.

Ipak, od 2000. u tom su sektoru smrtno stradale 403 osobe, ili četrdesetak na godinu, po podatcima državne agencije za geologiju i rudnike (Sernageomin). (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene