Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tik-tak, tik-tak...

Ili dogovor ili bankrot. Američki sat opasno otkucava!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Opasno otkucava američki sat. Preostala su još četiri dana za dogovor ili će država bankrotirati. Vikend prolazi bez dogovora republikanaca i demokrata, unatoč pozivu američkog predsjednika Baracka Obame za kompromisom.

Iz minute u minutu rastu brojke na satu američkog javnog duga. Ni nakon tjedana nadmudrivanja, dogovora između dvije strane u Kongresu - i dalje nema.

U televizijskom obraćanju naciji predsjednik Barack Obama zaziva pronalazak brzog odgovora na nastalu krizu. 'Vrijeme u kojem stavljate stranku na prvo mjesto je gotovo. Došlo je vrijeme za kompromis za dobrobit američkog naroda', kazao je Obama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ni ubuduće Obama: SAD si više ne može priuštiti okršaje oko duga i deficita Slika nije dostupna Obama: Dogovor je postignut Drami je kraj: Amerika neće bankrotirati

Za dogovor su preostala samo četiri dana - ili će država bankrotirati. Scenarij je to kakvom pridonosi i posljednji, propali pokušaj dogovora između Republikanaca i Demokrata. Iako je Predstavnički dom prihvatio prijedlog Republikanaca da se prag zaduženosti poveća - Senat ga odbija.

Amerikanci znaju da ih, dođe li do najcrnjeg scenarija, rezovi i odricanja - neće zaobići. No, ne paničare. 'Jesam li zabrinuta? Zapravo i ne', kazala je Debbie Adamson, vlasnica kafića.

'Ja ću se morati žrtvovati i moja obitelj će se morati žrtvovati. Možda nećemo moći živjeti ni približno dobro kao prije', kazao je Denis Dsuzak, učitelj u mirovini.

Ako rješenja ne bude, država neće imati novca za plaćanje svojih računa, ali ni novca za isplatu mirovina i plaća državnim službenicima.

'Mogućnost da SAD ne ispunjavaju svoje obveze, da ne plaćaju - to se nikada nije dogodilo. Mi smo najsnažnije gospodarstvo svijeta. Nema razloga da ovo činimo, ovo je užasna perspektiva', kazala je članica predsjednikove komisije za dug Alice Rivlin.

Potraga za izlazom iz budžetskog deficita međutim, zabrinula je Ministarstvo obrane. Svoje su zaposlenike pozvali da sljedeći tjedan dođu na posao. Ministar obećava - učinit
će sve kako bi novca za vojsku bilo. Iza napetog vikenda - slijedi nova runda glasovanja. U ponedjeljak ujutro moraju pronaći - rješenje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene