Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tri osobe uhićene

Ilegalni migranti sve više pristižu u BiH, vlasti zabrinute

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tri osobe uhićene su na području Bosne i Hercegovine pod sumnjom da su organizirale krijumčarenje ilegalnih migranata prema Hrvatskoj, a njihovo privođenje rezultat je velike policijske operacije provedene sredinom mjeseca, potvrđeno je u srijedu iz sjedišta Granične policije BiH u Sarajevu.

U akciji provedenoj od 11. do 13. listopada, čiji je cilj bio presjecanje mreže ilegalnih migracija, privedeno je ukupno petnaest osoba, a trojica među njima identificirana su kao organizatori trgovine ljudima.

Pročitajte i ovo Screenshot Nevjerojatno VIDEO Uhićena djevojka (19), pokušala je prodati svoga sina, pronašla je i kupca Granična policija - 3 velika akcija u BiH Akcija piramida: Razbijena mreža krijumčara ilegalnih migranata

Riječ je o jednom državljaninu Velike Britanije, jednom Makedoncu te jednom bosanskohercegovačkom državljaninu.

Kod Britanca je pri uhićenju pronađeno oko 14 tisuća eura te oko tri tisuće američkih dolara koji su mu oduzeti, kao i automobil koji je koristio.

Migranti koje je privela policija i odvela ih pod nadzorom u imigracijsko središte kod Sarajeva državljani su Turske, Libije, Pakistana i Kosova.

Iz Službe za poslove sa strancima, koja djeluje pri Ministarstvu sigurnosti BiH, u utorak je potvrđeno kako je od početka ove godine, u usporedbi s 2016., za 350 posto povećan broj ilegalnih migranata koji su otkriveni na teritoriju te zemlje u pokušaju da se domognu Hrvatske.

Tijekom devet mjeseci ove godine otkriveno je i privedeno više od 600 ilegalnih migranata, a samo u proteklih četiri-pet dana zabilježeno je 40 takvih slučajeva.

Pomoćnica ministra u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH Saliha Đuderija izjavila je u srijedu novinarima u Sarajevu kako je otvoreno pitanje koliko će se dugo na dosadašnji način moći kontrolirati sadašnja migrantska kriza.

Ona je aludirala na činjenicu da su tisuće migranata "zaglavljene" na tzv. balkanskoj ruti koja ih je trebala dovesti do Europske unije, a ogroman je broj takvih osoba u Srbiji pa oni u sve većem broju pokušavaju i preko BiH krenuti dalje, pri čemu im je prvo odredište Hrvatska.

"Ovaj problem na neki način držimo pod kontrolom, no nismo u cijelosti zadovoljni i pitanje je koliko će to trajati", kazala je Đuderija na konferenciji za novinstvo u povodu obilježavanja 18. listopada kao Međunarodnog dana borbe protiv trgovine ljudima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene