447760
447760
447760
447760
447760

Ilegalci u Njemačku stižu preko Švicarske

  • , 24.08.2016., 12:33
  • Autor:
  • komentara

Njemačka savezna policija zabilježila je nagli porast ilegalnih ulazaka izbjeglica u Njemačku preko granice sa Švicarskom u lipnju i srpnju, priopćila je glasnogovornica Savezne policije u Stuttgartu.

 
 
 
 
Izbjeglice u Njemačkoj (Foto: AFP)
Izbjeglice u Njemačkoj (Foto: AFP)

Njemačka savezna policija zabilježila je nagli porast ilegalnih ulazaka izbjeglica u Njemačku preko granice sa Švicarskom, priopćeno je u srijedu.

"U srpnju je iz Švicarske u Njemačku ilegalno ušlo 1008 osoba, a u lipnju 1065 što je značajni porast u odnosu na svibanj i travanj kada je zabilježeno 464 odnosno 293 ilegalnih prelaska granice", rekla je jedna glasnogovornica Savezne policije u Stuttgartu.

Najveći dio ilegalnih prelazaka švicarsko-njemačke granice odnosi se na građane Eritreje, Gambije i Etiopije tako da vlasti polaze od toga da se radi o izbjeglicama koje dolaze preko tzv. sredozemne izbjegličke rute.

"Mnogi zelenu granicu prelaze uz pomoć krijumčara, ali upute za to kako s juga Italije stići do Njemačke preko Švicarske mogu se naći i na društvenim mrežama", objasnila je glasnogovornica Savezne policije u čijoj nadležnosti je čuvanje granica.

Švicarska je dio Schengenskog sustava taka da na njezinim granicama prema susjednim članicama EU-a nema kontrola.

Do Njemačke je iz Italije moguće stići i preko Austrije, ali je ova zemlja pojačala kontrole na svojim prijelazima prema jugu tako da se mnogi odlučuju za rutu preko Švicarske koja je zasad manje kontrolirana.

Tijekom 2015. iz Švicarske u Njemačku je ilegalno prešlo 2.355 osoba. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se