Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrijeme polako istječe

Najpoznatiji lovac na naciste otkrio 76 živućih ubojica iz 'odreda smrti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema podacima Holocaust Memorial Museuma u SAD-u, posebna nacistička jedinica koju su Nijemci zvali 'Einsatzgruppen', ubila je više od milijun ruskih Židova te još desetke tisuća drugih do proljeća 1943. godine.

Centar Simon Wiesenthal identificirao je nekoliko desetaka živućih članova nacističkih odreda smrti te radi pritisak na vladu kancelarke Angele Merkel da provede istragu, piše Independent.

Jedan od najpoznatijih lovaca na naciste, Efraim Zuroff, poslao je nadležnim ministarstvima listu od 76 muškaraca i žena koji su bili članovi posebne jedinice sastavljene od članova SS-a i policije. Jedinica je slijedila njemačke vojne trupe u prvim godinama rata, osobito na istočnim bojištima, te su proganjali i ubijali Židove.

Prema podacima Holocaust Memorial Museuma u SAD-u, posebna nacistička jedinica koju su Nijemci zvali 'Einsatzgruppen', ubila je više od milijun ruskih Židova te još desetke tisuća drugih do proljeća 1943. godine.

'U nacističkim logorima za ubojstva je bio zadužen vrlo mali broj ljudi; tek oni koji su u plinske komore puštali plin, no u posebnoj nacističkoj jedinici 'Einsatzgruppen' svaki je član, ili gotovo svaki, bio ubojica', kazao je Efraim Zuroff.

Radila je kao Hitlerova kušačica hrane: Svaki obrok mogao joj biti posljednji

Od 3000 članova nacističkih odreda smrti suzio je izbor na njih 1100 te odabrao, prema godini rođenja, one najmlađe. Procjenjuje da bi njih 80, rođenih između 1920. i 1924. još mogli biti živi.
Wiesenthal Centre, zbog strogih njemačkih zakona o poštivanju privatnosti, ne može dobiti potvrdu je li 80 osumnjičenih uistinu još među živućima.

No, Zuroff kaže da bi to za policiju i tužiteljstvo trebao biti i više nego jednostavan posao te zato i radi pritisak na njemačku vladu da pokrene istragu. Ministarstvo pravde potvrdilo je kako je listu naci-ubojica proslijedilo posebnom uredu koji se bavi zločinima nacista.
 

Pročitajte i ovo Ilustracija Traži se oštra kazna U Berlinu ponovno antisemitistički incident: Student napao svog kolegu jer je pripadnik židovske zajednice Slika nije dostupna ZATAŠKAVANJE ZLOČINA 'Ako sljedeći put Hrvatska izabere predsjednika antifašista, stvari će biti bolje'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene