Obavijesti Video Pretražite Navigacija

ICTY: Vlastimir Đorđević odbio se izjasniti o krivnji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
General srpske policije Vlastimir Đorđević odbio je pri prvome pojavljivanju pred Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu (ICTY), izjasniti se o krivnji za zločine koji mu se stavljaju na teret tijekom rata na Kosovu (1998.-1999.), javljaju agencije.

"S obzirom da pitanje mog stalnog branitelja nije riješeno, odlučio sam svoje izjašnjavanje o krivnji odgoditi za trideset dana, kako to dopušta statut ITCY-ja", odgovorio je Đorđević danskome sucu Fredu Hartoffu na pitanje osjeća li se krivim, prenosi AFP.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kotromanović odbio dati iskaz Slika nije dostupna General Krstičević nije želio dati iskaz haškim istražiteljima

Prema statutu Međunarodnog kaznenog suda za zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije, optuženi se može izjasniti o krivnji pri prvome pojavljivanju pred sudom ili čekati 30 dana.

Đorđević (58) je uhićen u nedjelju u Crnoj Gori u zajedničkoj
operaciji crnogorskih i srbijanskih vlasti, a u bijegu je bio tri
godine.

ICTY generala Đorđevića tereti da je na Kosovu, od siječnja do lipnja 1999. godine, počinio zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja jer je odgovoran za ubojstva, deportacije i prisilno premještanje albanskog stanovništva, te za "asanaciju terena", a što znači prevoženje tijela ubijenih Albanaca u masovne grobnice u Srbiji.

U Srbiji se protiv Đorđevića pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu vodi istraga zbog ubojstva trojice braće Bitiqi, američkih državljana čije je ubojstvo 9. srpnja 1999., tvrdi se, osobno naredio.

U vrijeme NATO-ova bombardiranja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije oko 800.000 albanskih civila izbjeglo je pred nasiljem.

Đorđevićevo je ime na istoj optužnici po kojoj pred ICTY-jem
odgovaraju bivši srbijanski dužnosnici Milan Milutinović, Nikola Šajnović, Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene