Obavijesti Video Pretražite Navigacija

ICTY: "Štela" prebačen u Italiju na odsluženje kazne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bosanskohercegovački Hrvat Vinko Martinović - Štela prebačen je u petak u Italiju kako bi odslužio dosuđenu mu zatvorsku kaznu od 18 godina za zločine počinjene protiv Bošnjaka u širem području Mostara, objavio je u utorak Haški tribunal (ICTY).

Martinović (44) je bio zapovjednik Antiterorističke postrojbe "Mrmak" iz sastava Kažnjeničke bojne, koju je osnovao njegov suoptuženik u haškome predmetu, Mladen Naletilić - Tuta.

Pročitajte i ovo Prljave tablice na automobilima; ilustracija - 1 Loš trik Zaprljate li ih, mogli bi vam iz novčanika izbiti priličnu svotu: Kazne se penju do 1990 eura! Ilustracija Dnevnik Nove TV pita Jesu li kazne za neodgovorne vlasnike kućnih ljubimaca preniske? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

Martinović je 31. ožujka 2003. osuđen zbog zločina protiv čovječnosti, kršenja ratnog prava i običaja i teških povreda Ženevskih konvencija u sukobu protiv Bošnjaka na području općina Mostara i Jablanice tijekom hrvatsko-bošnjačkog rata u BiH, od travnja 1993. do siječnja 1994. godine.

Kaznu mu je potvrdio Žalbeni sud 2006. godine, kada je također i Naletiliću potvrdio 20-godišnju zatvorsku kaznu.

Naletilić (61) je 25. travnja prebačen na odsluženje zatvorske kazne, također u Italiju.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY) raspolaže samo pritvorskim ćelijama u Scheveningenu gdje optuženici borave prije suđenja i tijekom njega. ICTY je sporazume o služenju zatvorskih kazni za osuđenike sklopio s dvanaestak europskih država.

Naletilić i Martinović uhićeni su 1997. u Hrvatskoj, gdje je protiv njih vođen postupak. Martinović je prebačen u Den Haag 9. kolovoza 1999., a Naletilić 21. ožujka 2000. godine. Vrijeme provedeno u pritvoru uračunava se u odsluženje kazne.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene