Obavijesti Video Pretražite Navigacija

ICTY: Počelo suđenje Momčilu Perišiću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje bivšem načelniku Glavnog stožera JNA Momčilu Perišiću za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počelo je u četvrtak pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, objavile su agencije.

Perišić je na čelu nekadašnje JNA bio u razdoblju od 1993. do 1998., a optužnica ga tereti za pomaganje bosanskim Srbima u pokolju osam tisuća muslimana u Srebrenici i četverogodišnjoj opsadi Sarajeva, podsjeća AP.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za Srebrenicu i bombardiranje Zagreba Haag: Za Momčila Perišića traže doživotnu kaznu zatvora Slika nije dostupna Posjetio bolesnu majku Momčilo Krajišnik na Palama, čuva ga policija RS

Također je optužen za propust u sprječavanju ili kažnjavanju hrvatskih Srba za granatiranje Zagreba u svibnju 1995. u kojem je poginulo sedam civila.

>> Odgođeno suđenje Momčilu Perišiću

Perišić (64) izjasnio se da nije kriv po 13 točaka optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti za ubojstva, progone po političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi i napade na civile koje su počinile snage bosanskih i hrvatskih Srba, prenose AFP i AP.

Tužiteljstvo Haškog suda najavilo je kako će suđenje Perišiću pokazati blisku povezanost JNA i vojnih snaga bosanskih Srba pod zapovjedništvom ratka Mladića tijekom rata u BiH 1992. - 1995. To je najznačajniji sudski postupak za dokazivanje povezanosti režima Slobodana Miloševića i zvjerstava u BiH i Hrvatskoj nakon obustave postupka protiv samog miloševića nakon njegove smrti od srčanog udara 2006.

U uvodnom je izlaganju tužitelj Mark Harmon navodio tajne vojne dokumente i stalno tražio od sudskog vijeća da se ide u zatvorenu sjednicu kako bi mogao citirati pojedine dijelove iz njih.
Ustvrdio je kako je Perišić bio ključna osoba za provedbu Miloševićevog plana stvaranja etnički čiste srbijanske države u kojoj bi bili veliki dijelovi Hrvatske i BiH.

U stvaranju

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene