Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne spominju se zločini u RH

ICTY odobrio dopunu optužnice protiv Mladića, ali i dalje za BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Haaški sud (ICTY) u petak je odobrio djelomičnu dopunu optužnice protiv ratnog zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića, kojom se prema objavljenoj sudskoj odluci, dodatno razjašnjavaju i konkretiziraju optužbe protiv Mladića, uhićenog u četvrtak u Srbiji nakon 15 godina skrivanja, te osvježavaju pravna i činjenična obrazloženja optužbi iz postojeće optužnice.

U predloženim dopunama optužnice, Mladića se i dalje tereti samo za zločine u Bosni i Hercegovini, a ne spominju se ratni zločini koji mu se pripisuju u ratu u Hrvatskoj, kada je bio zapovjednik 9. kninskog korpusa JNA.

Dopunjena optužnica, 'uvelike se poklapa u opsegu i strukturi s optužbama' u haaškom predmetu protiv bivšeg političkog čelnika bosanskih Srba Radovana Karadžića, te po ocjeni tužitelja ona 'omogućuje spajanje predmeta protiv Mladić s onim protiv Karadžića', što bi 'ojačalo ukupnu učinkovitost postupaka pred Tribunalom'. U predloženoj optužnici Mladića bi se teretilo po 11 umjesto 15 točaka optužbe, od čega u dvije točke za genocid za različite zločine, a otpala bi optužba za urotu da se počini genocid.

U odluci ICTY-a koju je u petak potpisao sudac Alphonse Orie, član raspravnog vijeća koje će suditi Mladiću, tužiteljima se odobrava da podnesu optužnicu s predloženim amandmanima, uz ocjenu da su priloženi dokazi zadovoljavajući, odnosno da podupiru vjerojatnu osudu optuženog ako budu prihvaćeni.

Izuzetak je vezan uz incident u 'općinama Bišina i Šekovići u kojem je ubijeno više od trideset bošnjačkih muškaraca, od kojih su neki prethodno bili zatočeni u zatvoru Sušica', gdje je zbog nedostanih dokaza sudac Orie odbio odobriti uvrštenje te točke u predloženu optužnicu.

Četiri glavne dopune optužnice protiv Mladića vezane su za htijenje optužbe da 'osvježi, razjasni i dodatno raščlani optužbe vezane uz individualnu odgovornost optuženog', za predložene 'manje izmjene' kažnjivog postupanja koje podupiru optužbe iz postojeće optužnice, te za predloženo restrukturiranje i smanjivanja broja optužnih točaka te promjene pravne karakterizacije određenih kažnjivih postupanja navedenih u postojećoj optužnici. Tužitelji u dopunama također nastoje 'preciznije istaknuti kažnjivo postupanje iz optužbi', posebno glede činjeničnih obrazloženja.

Predložena optužnica predlaže izmjene vezane uz udruženi zločinački pothvat, na način da umjesto jedinstvenog razlikuje četiri zasebna udružena zločinačka pothvata koji korespondiraju s četiri 'baze zločina' iz operativne optužnice. Optužba navodi kako je Mladić, 'djelovao u suglasju s različitim ljudima u različitim vremenima, slijedeći četiri različita ali povezana zločinačka cilja'.

Promjene kažnjivog postupanja iz optužnice vezane su uz opseg 'baze zločina', a predlaže se uklanjanje šest općina iz postojeće optužnice i dodavanje šest novih. Tužitelji žele smanjiti broj Mladićevih optužnih točaka s 15 na 11, a smanjenje bi se odnosilo na sarajevsku bazu zločina. Tužitelji žele dodatno raščlaniti zločin genocida, koji je u postojećoj optužnici sadržan u jednoj točki. Optužba predlaže podjelu genocida na 'dvije zasebne točke, od kojih svaka predstavlja različito vremensko razdoblje i lokacije u kojim se navodno dogodio genocid, te ukloniti optužbu za urotu da se počini genocid'.

Mladića se u postojećoj optužnici tereti za genocid zbog pokolja 8000 bošnjaka u Srebrenici u srpnju 1995., a u odluci ICTY-e se ne precizira na koji bi se zločin odnosila druga optužba za genocid. Druga 'baza zločina' za koje postojeće optužnica tereti Mladića je trogodišnja opsada Sarajeva u kojoj je ubijeno 10.000 civila. Kod četvrte dopune optužnice - 'preciznijeg isticanja kažnjivog postupanja iz optužbi', tužitelji predlažu prošireni popis lokacija povezanih s incidentima iz baze zločina za Sarajevu i Srebrenicu.

Odlukom ICTY-a, tužiteljstvu je dan rok od sedam dana da podnese dopunjenu optužnicu protiv Ratka Mladića, za kojeg je sud u Beogradu u petak odobrio izručenje Den Haagu. (Hina)

Pročitajte i ovo Vlasta Pavić i Milan Bandić šteta 100.000 eura Bivša gradonačelnica Zagreba optužena da je izvukla novac iz tvrtke Putinova masera Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana Matije Posavca Matija Posavec Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana: Priznao krivnju i podnio ostavku

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene