Obavijesti Video Pretražite Navigacija

ICTY odgodio saslušanje Florence Hartmann za 27. listopada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodni kazneni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) u ponedjeljak je priopćio kako je za dva tjedna pomaknuo saslušanje Florence Hartmann optužene za nepoštovanje Suda, s 13. listopada na 27. listopada.

Bivša glasnogovornica Tužiteljstva Haškog suda tako će se pred sudskim vijećem prvi put pojaviti u ponedjeljak, 27. listopada u 16. 30 kako bi se očitovala o optužbama o nepoštivanju suda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna KZbog objave tajnih podatak Hartmann osuđena zbog nepoštivanja suda u Haagu Slika nije dostupna Zbog nepoštivanja suda Tužitelj zatražio novčanu kaznu za Florence Hartmann

Prvo pojavljivanje Hartmann, koja je bila glasnogovornica bivše glavne tužiteljice Suda Carle del Ponte, izvorno je bilo zakazano za 15. rujna, ali je potom, na njezin zahtjev, odgođeno za 13. listopada zbog njezinih profesionalnih obveza prema OESS-u zbog kojih ne bi mogla doći u rujnu u Den Haag.

Nova odgoda napravljena je na zahtjev suda, i to zbog toga što "okolnosti koje utječu na dostupnost suca određenog za vođenje postupka kod prvog pojavljivanja zahtijevaju kratku odgodu", kako se navodi u obrazloženju odluke donesene u petak.

Hartmann se tereti u dvije točke optužnice za nepoštovanje suda zbog objave podataka iz tajnih odluka Žalbenog vijeća Haškog suda u predmetu "Milošević". Ona je, prema optužnici, tajne podatke objavila u rujnu prošle godine u svojoj knjizi "Mir i kazna" i u članku "Prikriveni ključni dokazi o genocidu" koji je u siječnju 2008. objavio Bosanski institut. 

>> Florence Hartmann optužena za nepoštivanje suda

Haški sud je 1. veljače 2008. pokrenuo istragu kako bi utvrdio je li Hartmannova otkrila tajne podatke. Ta je istraga pokazala da postoji osnova za njezin kazneni progon i posebno oformljeno sudsko vijeće Haškog suda 27. kolovoza ove godine izdalo tzv. nalog umjesto optužnice protiv bivše glasnogovornice Haškog suda, tereteći ju po dvije točke optužnice. Vijeće je tada zakazalo njezino prvo pojavljivanje, odnosno izjašnjavanje o krivnji, za 15. rujna.

Tajništvo Haškog suda imenovalo je u međuvremenu vanjskog tužitelja Brucea MacFarlanea za tužitelja u ovom predmetu, jer je zaključeno da su haški tužitelji u sukobu interesa s obzirom na to da se radi o postupku protiv bivše glasnogovornice tužiteljstva.

Hartmann, koja je glasnogovornica bila od 1999. do 2006., u međuvremenu je od ICTY-a zatražila da plati troškove njezinog odvjetnika Williama Bourdona, što joj je sud prošlog tjedna privremeno odobrio.

Pravila Haškog suda predviđaju kaznu do sedam godina zatvora i/ili novčanu kaznu do 100.000 eura za nepoštovanje suda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene