Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog bolesti

Brammertz traži službeno okončanje procesa Goranu Hadžiću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tužiteljstvo smatra da treba službeno prekinuti suđenje Goranu Hadžiću.

Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz zatražio je u četvrtak da se proglasi završenim suđenje bivšem političkom vođi hrvatskih Srba, Goranu Hadžiću koji boluje od tumora na mozgu, objavilo je tužiteljstvo.

Pročitajte i ovo Dino Drpić - 1 Velik dug Nova svjedočenja na suđenju Zdravku Mamiću: Na sudsku klupu sjeo Dino Drpić i optužio Dinamo Ognjen Božović, odvjetnik obitelji ubijene djece - 2 U svojstvu svjedoka Otac ubojice iz beogradske škole došao na sud. Njegov potez duboko povrijedio obitelji ubijene djece

Suđenje bivšem "predsjedniku" samoproglašene Republike Srpske Krajine prekinuto je na neodređeno vrijeme početkom travnja, jer su suci ocijenili da optuženi nije kadar sudjelovati u postupku.

Tužiteljstvo ocjenjuje da je nedavna odluka raspravnog vijeća da se proces prekine na neodređeno vrijeme jednaka okončanju suđenja.

"Kako ne postoji nikakva vjerojatnost da bi proces jednog dana završiti presudom, nema legitimne svrhe za taj prekid na neodređeno vrijeme", navodi tužiteljstvo i smatra da "treba službeno proglasiti završetak suđenja".

Goran Hadžić (57), u travnju 2015. iskoristio je mjeru privremenog oslobođenja i vratio se u Srbiju na liječenje. Od tada živi u Novom Sadu. Kada je uhićen u srpnju 2011. bio je posljednji od 161 optuženih koje je tražio ICTY, osnovan 1993.

Sud tereti Hadžića za upletenost u ubojstava stotina hrvatskih civila i deportacije više desetaka tisuća Hrvata i drugih nesrba.

General bosanskih Srba Ratko Mladić u četvrtak je zatražio da njegov proces pred ICTY-jem bude poništen. Nakon što je ICTY na 40 godina zatvora osudio Radovana Karadžića, njegova političkog alter ega, suci ICTY-ja prebačeni su na proces Mladiću, koji drži da to onemogućuje donošenje nepristrane odluke. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene