Obavijesti Video Pretražite Navigacija

ICC otvara dvije istrage o zločinima u Darfuru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodni kazneni sud (ICC) tijekom 2008. otvorit će dvije nove istrage o zločinima počinjenim u zapadnoj sudanskoj regiji Darfuru.

"Moj će ured tijekom 2008. otvoriti dvije ili tri istrage o zločinima počinjenim u Darfuru. Pokušat ćemo otkriti i suditi onima na kojima je najveća odgovornost za zločine počinjene nad mnogim stanovnicima tog područja", rekao jeglavni tužitelj ICC-a , Moreno-Ocampo u govoru održanom u petak pred predstavnicima zemalja članica ICC-a, čiji je sadržaj objavljen danas.

Pročitajte i ovo Policija istražuje smrt Ukrajinca Uhićen je FOTO Policija otkrila tko je ubio Ukrajinca u Slavonskom Brodu, objavili i što je s ostalim privedenima Policija istražuje smrt Ukrajinca Nova saznanja Policija o mrtvom Ukrajincu u Slavonskom Brodu: Privedene još tri osobe

"Također ćemo pokušati otkriti tko je najodgovorniji za najteže
napade počinjene protiv vojnika koji su ondje razmješteni zbog održanja mira, kao u slučaju Haskanita, te odgovorne za zločine počinjene protiv humanitarnog osoblja koje ondje pomaže ugroženim civilima", rekao je.

U rujnu je u Haskaniti u oružanim sukobima ubijeno deset vojnika - pripadnika mirovnih snaga Afričke unije. ICC je već izdao zahtjev za uhićenjem sudanskog ministra za humanitarna pitanja Ahmeda Harouna, jednog od ključnih krivaca za zločine počinjene u Darfuru te za uhićenjem vođe paravojnih snaga janjawida Alija Kosheiba, čiji pripadnici siju strah i teroriziraju stanovništvo Darfura.

Prema podacima kojima raspolaže UN, u sukobima koji u toj zapadnoj regiji Sudana traju već četiri godine, poginulo je 200.000 osoba, uglavnom civila, a 2 milijuna ljudi bilo je prisiljeno pred sukobima pobjeći.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene