Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zločin protiv čovječnosti

ICC istražuje osam Libijaca, među kojima Gadafija i sinove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osam osoba, među kojima su pukovnik Moamer Gadafi, trojica njegovih sinova i libijski ministar vanjskih poslova, na meti su istrage glavnog tužitelja Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) o ratnim zločinima protiv čovječnosti u Libiji.

Nekoliko njih je na popisu šesnaest osoba koje su tijesno povezane s libijskim režimom i koje su obuhvaćene sankcijama koje je UN-ovo Vijeće sigurnosti 28. veljače uvelo pukovniku Gadafiju i njegovim bliskim suradnicima. Glavni tužitelj ICC-a Luis Moreno-Ocampo nije naveo imena tih osoba, već samo njihovu dužnost.

Riječ je, uz Gadafija, o trojici njegovih sinova. Najstarijeg, Seifa al-Islama, neslužbenog glasnogovornika režima, redovito se predstavlja kao budućeg nasljednika njegova oca. Drugi sin, Hamis, također na meti ICC-a, zapovjednik je 32. brigade, a treći, Motasim, savjetnik je Nacionalnog vijeća za sigurnost.

Sud prikuplja podatke za još četvoricu visokih libijskih dužnosnika, među kojima je libijski ministar vanjskih poslvova Musa Kusa (61) koji je od 1994. do 2009. bio ravnatelj obavještajne službe. U žiži interesa suda je i bivši premijer Abu Zejd Omar Dorda, rođen 1944. Danas je glavni direktor libijske organizacije za vanjsku sigurnost. Bio je i predstavnik svoje zemlje u UN-u i u Kanadi.

Na koncu, Moreno-Ocampo je spomenuo i zapovjednika sigurnosnih snaga libijskog režima i zapovjednika osobne straže Moamera Gadafija. Riječ je o Mansuru Davu al Hosiju koj je nedavno stupio na dužnost i o Abdelakaru Jusefu Dibriju rođenom 1944. godine. (Hina)

Pročitajte i ovo Privedeni ubojice Danke Ilić (2) Iz minute u minutu Osumnjičeni za Dankino ubojstvo dovedeni u tužiteljstvo pognutih glava i u lisicama, zgrada pod opsadom policije Talijanska policija Zloporaba fondova EPPO radi punom parom: U tri EU članice uhićeno 17 osoba, zaplijenjen nakit, satovi, zlato

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene