Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nuklearni program

IAEA je imala 'konstruktivne' razgovore s Iranom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je u četvrtak da je tijekom tjedna imala "konstruktivne" razgovore s Iranom o dvama pitanjima vezanima za njegove nuklearne programe, dok je istodobno Europska unija najavila nastavak razgovora s Iranom 22. i 23. travnja u Beču.

IAEA nastoji s Iranom razjasniti pitanja za koje smatra da Teheran još od kolovoza ne uspijeva pronaći odgovor na njih, a najnoviji razgovori o tome pitanju bili su konstruktivni, objavila je agencija, a prenosi Reuters.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Slika nije dostupna Nuklearni program Iran tvrdi: Napravili smo 'velik korak' s IAEA

Istraga IAEA-e o iranskim nuklearnim programima odvija se usporedo s pregovorima između Irana i šest svjetskih sila koji bi krajam lipnja trebali rezultirati dogovorom o ograničenju iranskih nuklearnih ambicija u zamjenu za ukidanje sankcija.

Europska je unija istodobno objavila da će se u drugoj polovici travnja nastaviti razgovori s Iranom. "Politički ravnatelji sastat će se idućeg tjedna u Beču", priopćila je u srijedu diplomatska služba EU-a.

Iran nije potvrdio ugovor nafta za robu s Rusijom

Kako prenosi AFP, predstavnica EU Helga Schmid sastat će se s Abbasom Aragchijem, zamjenikom iranskog ministra vanjskih poslova. Susret će se dogoditi uoči sastanka svjetskih sila (5+1) i Irana. Razgovori će se održati 22. i 23. travnja, prenosi agencija.

IAEA, čiji su predstavnici u srijedu u Teheranu sudjelovali u tehničkim razgovorima s iranskim dužnosnicima, objavila je da će se dvije strane uskoro ponovno sastati, ali nije navela datum sastanka.

IAEA očekuje ovoga mjeseca napredak glede dvaju preostalih pitanja koja se tiču izračuna neutrona i navodnih pokusa s eksplozivnim tvarima koje bi se mogle koristiti u izradi atomske bombe.

Agencija također očekuje od Irana da predloži nove mjere za rješavanje preostalih spornih pitanja, ali nije precizirala o kojim bi koracima bila riječ.

Diplomati su izrazili zabrinutost zbog mogućeg nedovoljnog napretka istrage IAEA-e prije nego što se postigne završni politički dogovor. Sjedinjene Države, Francuska, Rusija, Kina, Velika Britanija i Njemačka postigle su 2. travnja s Iranom okvirni sporazum o iranskom nuklearnom programu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene