455255
455255
455255
455255
455255

MASAKR NEVINIH "Hodao sam kroz rijeku krvi koja se slijevala po podu škole"

Civili ne ginu samo u istočnom Alepu nego i u zapadnom koji je pod nadzorom snaga Bašara al-Assada a napadaju ga pobunjenici.

 
 
 
 
Nama kraja stradavanju civila u Alepu (Foto: AFP)
Nama kraja stradavanju civila u Alepu (Foto: AFP)

Masakr nevinih. Tako je novinar britanskog Independenta opisao situaciju u uništenom sirijskom gradu koji je mjesecima pod opsadom, a civili plaćaju skupi danak u borbama između pobunjenika i provladine vojske. Posljednje stradavanje kojem je svjedočio je smrti djece koja su ubijena u zapadnom dijelu grada, a ubili su ih pobunjenici.

"Troje djece ubijeno je u školi za niže razrede. Jedan dječak, tinejdžer, raznesen je na krovu škole, iznad razreda koji se nalazi četiri kata niže. Dijelovi bombe raznijeli su njegove prijatelje i kad sam došao do škole, hodao sam kroz gustu, tamnocrvenu tekućinu, rijeku krvi koja se slijevala po podu škole", opisao je Robert Fisk iz Alepa. Iznosi još detalja:

"Khanom Fallaha imala je tek dvije godine. Pronašao sam je kako leži na kolicima, njezino je lice bilo sivo od prašine, a činilo se kao da spava. Kraj nje ležala su dvojica njezine braće, 10-godišnji Khalil i 11-godišnji Khaled."

Svijet, kaže Fisk, ne shvaća, s obzirom na užas i patnje ljudi u istočnom dijelu grada, da njegovi branitelji isto ubijaju, i to neselektivno, i da i o njihovog oružja stradavaju djeca, civili... Nema nikakve sumnje da je projektil koji je pao na školski krov ispaljen iz istočnog dijela Alepa.

"Plačemo nad mrtvom djecom u istočnom Alepu, ali Khanom isto zaslužuje suosjećanje. Ni onda ni njezina braća, niti troje djece koja su ubijena u školi, nisu odabrala sama u kojem će dijelu grada živjeti", piše novinar. Ahmed Skeifeh, 14-godišnjak, preživio je napad na školu. Ranjenih nogu trpio je veliku bol. U bolnici mu je ispričao kako je bio u razredu kada je eksplodirala bomba.

"Bacio sam se na pod, i moji prijatelji su bili sa mnom. Pali su, a ja sam gledao kako umiru. Ničega se više ne sjećam, istrčao sam van", opisao je Ahmed.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se