Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U potrazi za jeftinijim

I u EU kupuju 'preko granice'...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odlazak u susjedne države po jeftinije namirnice nije običaj samo građana Hrvatske. Slovaci tako masovno kupuju u Mađarskoj. Isplati se zbog razlike u tečaju eura i forinte, ali i nižih cijena.

Za uštedu Slovaci samo prijeđu most. U Mađarskoj su cijene niže. Forinta je oslabila u odnosu na euro, pa se s manje novca u susjedstvu može kupiti više. Parkirališta trgovina uz granicu puna su automobila slovačkih oznaka. Cijene su i 20 posto manje. 'Često smo tu, barem jednom u tjednu. Isplati se. Isplati se doći i ovdje kupiti sve potrebno', kaže Joszef Alfoldi

Pročitajte i ovo Prosvjedi na ulicama Budimpešte Nakon niza skandala Tisuće Mađara na ulicama: Traže bolju zaštitu djece, vodi ih Orbanov kritičar Dijete, ilustracija Zlostavljano najmanje 4815 djece Portugalska crkva isplatit će odštete žrtvama seksualnog zlostavljanja

Odlascima u kupnju preko granice, Slovaci štede, ali i manje troše u svojoj zemlji. Promet pada, što se opet održava na cijelo gospodarstvo. U Mađarskoj kupuju sve: od brašna, ulja, odjeće, obuće do elektronike. 'Na mobitelu izračunam kolika je cijena. Cijene u Slovačkoj znam manje-više na pamet pa kupim ono što se isplati. Iako bi mađarske kobasice kupovala uvijek, bez obzira na cijenu', kaže Denisa Varadyova.

Spojiti kraj s krajem pokušavaju i Portugalci. U susjedstvo im se ne isplati, cijene su iste kao i kod njih. Jedan od načina uštede kupovina je po sajmovima.'Situacija u kojoj smo sada prislila je ljude da češće kupuju na sajmovima. Ovdje možete naći razne stvari, neke kojih nema u trgovinama. Sajmovi s rabljenom robom sada su važniji nego ikad prije', kaže prodavačica Carla Campos. Dok život ne krene na bolje, Portugalcima preostaje kupnja rabljene robe uz nezaobilazno cjenkanje.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene